ČEKA SE RASPLET

POBUNA U SDP-u PROTIV DOGOVORA O IZBORU NOVIH USTAVNIH SUDACA Dio stranke inzistira na povjerenstvu za Agrokor kao uvjetu

 Bruno Konjević / CROPIX

Želimo da se osnuje istražno Povjerenstvo za Agrokor i želimo o tome razgovarati. Prioritet nam je interes javnosti, a izbor ustavnih sudaca može čekati. Ustavni sud može raditi i bez ta tri suca, kao što je radio i prije - stav je dijela SDP-ovih zastupnika kojima je u petak zasmetala izjava šefa Sabora, HDZ-ova Gordana Jandrokovića, koji je u intervjuu za HRT, među ostalim, kazao kako vjeruje da će ustavni suci biti izabrani do kraja sljedećeg tjedna.

- Ipak je bilo mudrosti od strane SDP-a jer odluka da se veže izbor ustavnih sudaca s povjerenstvom za Agrokor potpuno je promašena i neprimjerena. Čuo sam da će se ipak obaviti neke dodatne konzultacije unutar SDP-a. Vjerujem da će u konačnici njihovi zaključci biti takvi da ćemo izbor ustavnih sudaca moći provesti idući tjedan i da ćemo ustavne suce imati u potpunom broju već do kraja idućeg tjedna - rekao je tada Jandroković.

Samostalna odluka

- Što Jandroković ima govoriti u naše ime i kakve ćemo mi zaključke donijeti. To je naša stvar - komentirali su neki SDP-ovci. A izjava šefa Sabora uslijedila je nakon što su se u medijima pojavile informacije da je SDP-ov Peđa Grbin podnio ostavku na mjesto potpredsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Razlog za to, navodno je bio taj što se u SDP-u nisu mogli dogovoriti oko toga hoće li već dogovoreni izbor trojice sudaca Ustavnog suda i dalje uvjetovati formiranjem saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

- Činjenica je da su u SDP-u dva stava oko toga - jedno mišljenje zastupa struja koju predvodi Peđa Grbin. Oni smatraju da ne treba zatezati situaciju te da se suci ipak imenuju kako na mjesto predsjednika Ustavnog suda ne bi došao još netko lošiji od Miroslava Šeparovića. Drugi stav imaju oni koji smatraju da nikako ne treba odustati od uvjetovanja osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor – rekao je sugovornik iz SDP-a. Dodao je kako će konačna odluka biti donesena u utorak na sjednici Kluba koja je zakazana u 17 sati i na kojoj će to biti jedina tema. Jedan od onih koji bi mogli zauzeti tezu da se izbor sudaca veže uz povjerenstvo o Agrokoru je, navodno, Gordan Maras. Prema našim informacijama, Maras je nekim kolegama kazao kako bi u slučaju odbijanja povjerenstva za Agrokor i neizbora ustavnih sudaca HDZ pokazao da im je važnije onemogućiti javnu raspravu o Agrokoru nego izabrati ustavne suce.

Čekaju dokument

Naši sugovornici iz SDP-a rekli su nam kako Grbin do jučer poslijepodne nije službeno nikoga obavijestio o svojoj odluci koja se spominjala u medijima te da se niti ne može podnijeti ostavka na takvo mjesto kakvo on obnaša. Grbin jučer nije odgovarao na telefonske pozive.

Neki SDP-ovci, pak, kažu kako im je teško procijeniti koji će stav prevladati na sjednici Kluba, ali vjeruju da će se ustrajati na osnivanju Istražnog povjerenstva za Agrokor.

- Tu je glavno pitanje zašto HDZ želi izbjeći povjerenstvo o Agrokoru i zašto bježi od rasprave. Mi nikoga ne ucjenjujemo, ali želimo razgovor o Agrokoru. Zanimljivo je da su ranije vladajući obično pristajali na prijedloge oporbe o osnivanju povjerenstava - rekao je jedan SDP-ov zastupnik.

Neki SDP-ovci ističu kako je HDZ-u jako važno da se produlji mandat Šeparoviću, ali da će brzo biti jasno je li im važniji on ili da se onemogući javna raspravu o Agrokoru.

Naime, Šeparoviću je 14. travnja istekao mandat na Ustavnom sudu, ali mu je prema Ustavu produljen za još šest mjeseci koji uskoro istječu.

Pitanje predsjednika

A kako naši sugovornici komentiraju, ne dođe li uskoro do izbora sudaca, a Šeparoviću u međuvremenu istekne mandat, cijela situacija će mu se dodatno iskomplicirati.

- Šeparović će se naći u puno lošijoj poziciji iako je ponovno predložen. Naime, istekne li mu mandat, Šeparović će morati napustiti ne samo poziciju predsjednika, nego spakirati stvari i otići s Ustavnog suda. Iako bi poslije opet bio izabran, problem mu je što bi se ponovno morao kandidirati za poziciju predsjednika Ustavnog suda. No, ako bi bio izabran prije nego što bi mu istekao mandat, samo bi ostao na svojoj poziciji predsjednika bez ikakvih problema - komentirao je jedan od naših sugovornika.

Podsjetimo, prije ljetne stanke postignut je dogovor između HDZ-a i SDP-a da se za ustavne suce izaberu sadašnji predsjednik Miroslav Šeparović, te Mato Arlović i Goran Selanec, no SDP je poslije uvjetovao da će podržati taj izbor samo ako HDZ pristane na njihov zahtjev da se osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor. Zbog nepostizanja dogovora oko toga i HDZ-ovog odbijanja da se osnuje istražno povjerenstvo oko Agrokora, odužio se i izbor ustavnih sudaca. Sada je na potezu ponovno SDP bez kojeg HDZ ne može izabrati ustavne suce s obzirom na to da se oni biraju dvotrećinskom većinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:39