KONJŠČINA

Pobuna u zagorskom mjestu zbog fontane, mještani tvrde da je provokativna, ružna i opasna: 'Načelnikove omiljene riječi su komunjara i partizanček'

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Zagorska ulica u maloj zagorskoj općini Konjščina uskoro postaje Trg Franje Tuđmana.

Da bi sve bilo kako spada i da trg bude prepoznatljiv, gradi se velebna fontana koja je zauzela gotovo cijelu površinu između lokalne trgovine, zgrade i jedne kuće. Financijska konstrukcija je zatvorena, a Općina je dio sredstava povukla iz fondova EU. Unatoč tome, većina stanovnika nezadovoljna je prenamjenom dosadašnjeg parkinga u trg.

- To vam je čisto inaćenje načelnika općine Mirka Krznara. Zar ne vidite kojeg je oblika fontana, popnite se na obližnju zgradu i vidjet ćete slovo “U” - dobacio nam je prolaznik čim je vidio da smo novinari.

I zaista, iz zgrade fontana ima oblik slova “U”.

Bez suglasnosti

Stanarka zgrade ispred koje se gradi fontana tvrdi da je sve napravljeno bez ikakve suglasnosti vlasnika stanova.

- Prvenstveno, to je nevjerojatno ružno, čak i ako zanemarimo slovo “U”. S druge strane, opasno je za nas koji živimo u zgradi i napravljeno je mimo naše suglasnosti - rekla je stanarka zgrade i dodala kako su prošli tjedan imali incidentnu situaciju kada je došlo do požara u jednom stanu, a vatrogasni pristup je nestao gradnjom fontane.

Na obližnjoj klupici sjedili su Zvonko i Radek, koji Konjščinu žive iz duše, cijeli život. Nikako im se ne sviđa fontana.

- Gledajte, je li “U” namjerno ili slučajno, zaista ne znamo, ali da je barem 90 posto mještana protiv, to je sigurno. Nekad smo bili mjesto koje je bilo urbanistički divno napravljeno, a sada je sve polako promašaj - ističu.

Mještani za sve krive načelnika Krznara. Nazivaju ga lokalnim šerifom koji se osvećuje svima koji nisu uz njega, a navodno mu je omiljeno nazivati ih komunjarama i partizančekima.

- To ide do najsitnijih detalja, primjerice vrtić i općina su obojeni u plavo zbog HDZ-a. Kada se opusti u društvu, u lokalnim kafićima, onda otvoreno govori o tome da smo komunjare i da će sve biti po njegovu - kaže Ines Debelić iz Kriznog eko stožera Konjščina, koja se godinama bori protiv spalionice, što je i dalje goruća tema malog mjesta.

I Darko Frčko, predsjednik Mjesnog odbora Konjščina, kaže da stvari odavno ne funkcioniraju.

Poslušnici

- Demokracija je i Krznar je izabran, i to je legitimno, no problem je što ne radi za dobrobit svih, nego samo za poslušnike. Također, boli ga što nije dobio glasove u mjestu, nego okolo u selima - pojašnjava Frčko.

I učiteljica u lokalnoj školi Milena Prodanović smatra kako je sve otišlo u krivom smjeru.

- Fontana je nakaradna, a sve je provokacija. Novac se troši na gluposti, a u školu se ni kune nije uložilo - ističe učiteljica Prodanović.

Je li zaista slovo “U”, na koje podsjeća fontana, provokacija, odnosno znači li ono na što sumnjaju lokalci, pokušali smo doznati u zgradi Općine. No, načelnika nije bilo jer je navodno do srijede na moru. Na mobitel nam se nije javio, tako da odgovore nismo dobili.

- To vam nije ništa čudno, s njim se ne može komunicirati. Sve i da je tu, ne biste došli do njega. Kada mi pokušamo bilo kakvu komunikaciju, to završi vrijeđanjem na osobnoj razini i rječnikom koji nikako nije prihvatljiv za bilo koga, a pogotovo za nekoga na funkciji - objašnjava Ines Debelić.

Suprotni tabor

Ipak, uspjeli smo pronaći i one koji smatraju da nije bilo provokacije, nego da je Konjščina mjesto u kojem još žive “stare komunjare” kojima sve smeta.

- Nisam rodom odavde, ali moja supruga jest i tu sam već godinama. Nitko nikad nije napravio za Konjščinu kao ovaj načelnik. Napravio je školu, vrtić, ceste. Spočitavaju mu što je lani doveo Thompsona da održi koncert jer su kao htjeli rokera. Sad im dovodi Prljavo kazalište pa opet ne valja jer je to kao skupo - rekao nam je Željko Mesarić i zaključio da je sve to djelo SDP-ovih simpatizera kojima je cilj rušenje načelnika.

Umirovljena liječnica Nikica Božović, koja više od 30 godina živi u mjestu, kaže da ne vidi nikakav problem s fontanom. Štoviše, neka se gradi.

- Pa tko bi uopće primijetio kojeg je to oblika? Mislim da je to slučajno tako i da nema veze s politikom. Odbijam gledati negativno na takve stvari - rekla je Božović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:57