STIŽU U ZAGREB

POBUNA ZATVORSKIH ČUVARA Pravosudni policajci danas dolaze prosvjedovati ispred Bošnjakovićeva Ministarstva

Dražen Bošnjaković
 Goran Mehkek / Hanza Media

Sindikalne najave o “vrućoj jeseni” počinju se ostvarivati. Danas bi, kako doznajemo, u 15.30 sati čak 400 do 500 pravosudnih policajaca iz cijele Hrvatske trebalo prosvjedovati pred zgradom Ministarstva pravosuđa.

- Pripreme za prosvjed smo završili. Ovo je nažalost jedini način da ukažemo na svoje probleme. Interes za prosvjedom među pravosudnim je policajcima bio i znatno veći, no zbog ograničenog prostora pred Ministarstvom pravosuđa i namjere da ne ugrožavamo funkcioniranje sustava broj prosvjednika odlučili smo ograničiti na 400 do 500.

Na prosvjedu će biti pravosudni policajci iz Zagreba, Varaždina, Požege, Osijeka, Pule, Šibenika i Splita - kazao nam je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Pravosudni policajci koji ne dođu na prosvjed, dodao je, slikat će se pred zatvorima i pravosudnim ustanovama u kojima rade i poslati slike kao dokaz potpore svojim kolegama koji će prosvjedovati pred zgradom resornog ministarstva u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici. Oni koji dolaze u Zagreb, doći će organizirano - u tri autobusa ili u iznajmljenim kombijima, a neki i vlastitim vozilima.

- Želimo da nas ministar Dražen Bošnjaković konačno primi i sasluša naše zahtjeve, a želimo i cijelu javnost upozoriti na uvjete u kojima radimo - ističe Tatarević.

Osim sastanka s resornim ministrom, zatvorski čuvari traže i donošenje posebnog Zakona o zaposlenicima zatvorskog sustava. Dosad je, objašnjava Tatarević, njihov položaj bio reguliran u nekoliko članaka Zakona o izvršenju zatvorske kazne. Nadalje, traže bolje uvjete rada za zaposlenike profesije u kojoj je postalo jako teško naći nove radnike, zbog čega mnogi pravosudni policajci ni ne mogu otići u mirovinu.

Poseban dio zahtjeva odnosi se na povećanje plaća. Pravosudni policajac s pet godina staža i svim dodacima u prosjeku danas prima, žali se sindikalni čelnik, 4200 do 4400 kuna mjesečno. Ako bi država prihvatila zahtjeve sindikalaca, plaća pravosudnog policajca u tom bi slučaju porasla na 5600 kuna, što je i dalje manje od prosječne plaće u zemlji, koja je u srpnju, prema podacima državne statistike, iznosila 6420 kuna.

Ako se Vlada ogluši na zahtjeve zatvorskih čuvara, Sindikat pravosudne policije Hrvatske spreman je, naglašava Tatarević, ići i dalje. Taj korak dalje, dodaje, bit će veliki prosvjed pravosudnih policajaca na Markovu trgu. No, u tom slučaju, prosvjed će biti masovniji.

- Ako ne bude nikakvih rezultata do Nove godine, neće nam preostati drugo nego da organiziramo prosvjed na Markovu trgu - zaključuje Tatarević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:43