ZAMJENA ZA PRIJEMNI ISPIT

Počela državna matura: 15 zlatnih pravila za uspjeh na testovima

    AUTOR:
    • Ivana Kalogjera

  • OBJAVLJENO:
  • 18.02.2010. u 22:33

Danas ujutro počeli su prvi ispiti. Ispit iz psihologije polaže 4839 učenika, a iz informatike 3280

ZAGREB - Mislim da sam se dobro pripremila za ispit, no imam tremu - rekla nam je jučer Nina Čubrilo, učenica IV. zagrebačke gimnazije, jedna od 4839 učenika koji danas u devet sati ujutro izlaze na ispit iz psihologije. Bit će to i službeni početak državne mature , ispita znanja koji je i učenicima, ali i ministrima prijašnjih godina zadao poprilično glavobolje.

Zamišljena kao provjera kvalitete škola i nastavnika, matura je na većini fakulteta danas postala zamjena za prijemne ispite. Bez nje se više nitko ne može upisati na fakultet.

Nina, kao i većina učenika koji su izabrali ispit iz psihologije, mašta o studiju psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Na drugom je mjestu po broju prijava studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Učila mjesecima

- Dan prije ispita nisam išla u školu. Imala sam jedan nagradni dan koji sam iskoristila. No nisam bila jedina. Mnogi moji prijatelji danas nisu išli u školu - otkrila je jučer Nina. Za test je, kaže, učila nekoliko mjeseci, a najintenzivnije upravo ovaj tjedan.

- Danas sam dugo spavala, gledala TV, pokušavam se odmoriti i dobro koncentrirati za ispit. Poslijepodne ću još jednom s prijateljicama ponoviti gradivo, a onda kući na spavanje - rekla je odlikašica Nina.

Vježbaju mozak, a ne prste

Danas u 10.30 sati ujutro održat će se i ispit iz informatike na koji se prijavilo 3280 učenika. Većina ih želi upisati zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Zanimljivo je da se test iz informatike neće rješavati na računalima.

- Djeca trebaju vježbati mozak, a ne prste - objasnio je koncepciju ispita jedan od autora ispitnih pitanja prof. dr. Leo Budin.

Ugledna psihologinja prof. dr. Vlasta Vizek-Vidović za Jutarnji list savjetuje učenicima kako se riješiti stresa i kako što bolje riješiti test.

Test predajte tek kad ga provjerite

1 Na ispit dođite naspavani, svježi i siti. Dobroj tjelesnoj kondiciji pripomažu tuš i jutarnja gimnastika.

2 Krenite od kuće na vrijeme i provjerite nosite li sa sobom sav potreban pribor i dokumente. Ako ipak kasnite, ne brinite se. Zakasnite li manje od 30 minuta, moći ćete pristupiti ispitu.

3 Ponesite i sat! Ako ne znate koliko vam još vremena preostaje za rad, počet ćete paničariti.

4 Dok čekate na ispit, imate dvije mogućnosti: još jednom zaviriti u bilješke i ponavljati ili misliti i razgovarati o drugim stvarima. Kod nekih ponavljanje neposredno prije ispita stvara osjećaj samopouzdanja. Kod drugih može izazvati paniku, osobito ako im se čini da drugi znaju više od njih.

5 Prije nego što počnete rješavati zadatke pažljivo pogledajte cijeli test i pripadajući list za odgovore.

6 Planirajte vrijeme rješavanja. Ispit iz psihologije traje 80, a iz informatike 90 minuta. Izračunajte okvirno koliko se dugo u prosjeku možete zadržati na svakom zadatku. Vodite računa o tome da se brže rješavaju zadaci koji traže kratke odgovore.

7 Počnite s pitanjima na koja znate odgovor. Ako se dogodi da zaboravite nešto što ste sigurno znali, ne mozgajte predugo. Krenite dalje kako biste uspjeli stići do kraja testa. Vaš mozak tražit će i dalje odgovor umjesto vas.

8 Općenito, prvo rješavajte zadatke koji su vam lakši. Ako se nekog odgovora ne možete sjetiti, označite to pitanje uočljivim znakom kako ga poslije ne biste previdjeli.

9 Kod zadataka s više ponuđenih odgovora upotrijebite sljedeću strategiju: prvo pročitajte pitanje i sami pokušajte domisliti odgovor. Zatim potražite taj odgovor među predloženima. Nađete li ga, to je točno rješenje! Ako ga nema, potražite mu najsličniji. Ako ne možete domisliti odgovor, upotrijebite strategiju eliminacije.

10 Kod zadataka dopunjavanja pročitajte uvodni dio pitanja više puta. Može se dogoditi da vam se točan odgovor spontano sam nametne.

11 Osjetite li u nekom trenutku da u vama raste napetost, radije malo zastanite i odmorite se. Pokušajte s vježbom dubokog disanja ili zažmirite i zamislite neki umirujući prizor, šetnju šumom ili uz obalu mora.

12 Važne su i misli samoohrabrenja. Prisjetite se da ste učili najbolje što ste mogli i da mnogo toga znate. I drugi su uspjeli položiti test, pa ćete to moći i vi!

13 Promijenite svoj odgovor samo ako ste se sigurno uvjerili da je pogrešan. Obično je prvi odgovor koji vam padne na pamet i točan. No, ako poslije uočite pogrešku, ispravite je tek ako ste posve sigurni u točnost novoga odgovora.

14 Pri razmišljanju kod zadataka koji vam baš “ne idu”, iskoristite svoj stil učenja: ako ste vizualni tip, nastojte slikom predočiti pitanje, ako ste slušni tip, tiho ga u sebi nekoliko puta izgovorite, ako ste motorički tip, pokušajte pišući ili šarajući doći do odgovora.

15 I posljednje zlatno pravilo: ostavite dovoljno vremena da još jednom pregledate svoj uradak i provjerite niste li što propustili. Tek kad provjerite i ispravite moguće propuste, predajte svoj test ispitivaču.

Primjer teških zadataka iz informatike i psihologije s probne mature

1. Brzina skidanja podataka s interneta je stalna i iznosi 250 kbps. Koliko će najmanje vremena biti potrebno za skidanje fotografije veličine 5MB s interneta?

A. 84 s

B. 21 s

C. 50 s

D. 168 s

Točan odgovor: D

2. Koji će oblik nakon pojednostavljenja imati logička formula

A x (B + C) + B x (A x C + B)?

A. A x C + B

B. A + B + C

C. A + B

D. A x B

Točan odgovor: D

3. Koliko će prostora (u kilobajtima) na tvrdome disku zauzeti dvije stranice teksta ako je poznato da na svakoj stranici ima točno 1024 znakova i su znakovi kodirani UNICODE-16 kodom?

Točan odgovor: 4 kB

4. Čemu je služio prvi test inteligencije koji je napravio Alfred Binet?

A. testiranju kandidata za posao

B. testiranju školske djece

C. istraživanju inteligencije

D. testiranju kandidata za studij

Točan odgovor: B

5. Mali Marko pokrije se ručnikom preko glave misleći da ga u tom slučaju roditelji ne mogu vidjeti. Kako se naziva takav način razmišljanja kod male djece?

Točan odgovor: egocentrizam, predoperacijski način razmišljanja

6. Zabilježeni su slučajevi mentalno retardiranih ljudi koji imaju, primjerice, izrazito iznadprosječno pamćenje ili matematičke sposobnosti. Što nam to govori o strukturi inteligencije?

Točan odgovor: Inteligencija nije jedinstvena sposobnost, postoji više podvrsta inteligencije

Izdvajamo