MOST PREKO SAVE

Počela izgradnja novog mosta preko Save koji će povezati Hrvatsku i BiH

 
 Hrvatske ceste

Pokraj Gradiške na bosanskohercegovačkoj obali Save je obilježen početak gradnje novog mosta koji će povezati Hrvatsku i BiH. O njemu se pregovaralo 14 godina, a trebao bi biti sagrađen u dvije i pol. Na svečanosti su bili hrvatski ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik te europska povjerenica za mobilnost i promet Violeta Bulc.

Most bi trebao povezati postojeće mreže autocesta u Hrvatskoj i BiH te ubrzati promet na vrlo frekventnom međudržavnom graničnom prijelazu, koji predstavlja najkraću cestovnu vezu od Zagreba prema Banjoj Luci i Sarajevu.

"Gradnja mosta kod Gradiške podjednako je važna za Hrvatsku i BiH jer će povezati stanovnike s obje strane Save", izjavio je Butković.

"Trajni je cilj EU poboljšati povezanost zapadnog Balkana i EU. Stoga je BiH do sada odobreno 215 milijuna eura bespovratne pomoći za promet", rekla je pak Violeta Bulc.

Milorad Dodik potužio se kako je o mostu neuspješno pregovarao s Ivom Sanaderom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem te zahvalio Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću na razumijevanju. Ugovor za gradnju mosta dugog 430 metara vrijedan je 23,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14