EKSKLUZIVNE SNIMKE

Počela specijalna operacija slanja 14 naših helikoptera Ukrajini, s njih već skidaju oznake

Prema našim informacijama letjelice će biti spremne za transport za otprilike 10 dana

Mi-8 helikopteri koji idu za Ukrajinu

 Cropix/

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport, doznaje Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi djelatnici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme. Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a. Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom. Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana. Prema našim informacijama, sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku. Naime, svih 14 helikoptera bit će prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix

Hrvatska Vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti te je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u studenom prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja. S druge strane, predsjednika Milanovića prije dva mjeseca jako je razljutila činjenica da Vlada dogovara donaciju helikoptera te je rekao da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadomjestiti. "Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Prije dva dana je pak prilično nezainteresirano na pitanje kad će helikopteri u Ukrajinu odgovorio: "Nemam pojma."

image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix

U rujnu prošle godine Dunja Bujan Šujster, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane, rekla je da je Hrvatska dotad u Ukrajinu uputila vojnu pomoć u četiri navrata, ali nije željela otkriti što je upućeno. Još prije je ministar obrane Mario Banožić, nakon jedne sjednice Vlade, objavio da Hrvatska u Ukrajinu šalje strojnice i puškostrojnice s pripadajućim streljivom za četiri pješačke brigade, što bi bilo oko osam tisuća pušaka sa streljivom.

image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix

U rujnu prošle godine na ukrajinskim portalima objavljene su fotografije topova M-46 kalibra 130 mm dok gađaju ruske položaje. Osim toga, pokazano je više od deset sanduka s fugasnim granatama OF-482. Na sanducima latiničnim pismom na hrvatskom jeziku piše "Metak s trenutno-fugasnim broj OF-482". Mjesec dana prije na autocesti prema graničnom prijelazu Macelj snimljena je kolona od 12 civilnih šlepera, a na svakom je bio prekriven jedan top. Osim njih, u koloni je bio najmanje jedan šleper sa zatvorenim tovarnim prostorom. Najvjerojatnije je prevozio streljivo. Šleperi su prema Maclju krenuli iz vojnog skladišta VSK Jasikovac kraj Gospića.

image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix

Posljednjih mjesec dana vidljiva je veća diplomatska aktivnost ministra obrane Banožića u vezi s Ukrajinom. Dvaput je bio na sastancima Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, a u Zagrebu je bio ministar obrane Poljske. S obzirom na to da Hrvatska slanje vojne pomoći koordinira za saveznicima, sigurno se i na tim sastancima detaljnije dogovarala donacija helikoptera. Na tim sastancima ministar Banožić je uime Vlade svaki put potvrdio da će Hrvatska i dalje vojno pomagati Ukrajinu. No, koliko je dosad vojne pomoći upućeno, službeno nije bilo riječi. Na sjednici Vlade u četvrtak državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić tek je kratko kazao da je Vlada u proteklih godinu dana donijela odluke kojima je donirano više od šest milijuna eura za humanitarnu pomoć Ukrajini te da smo "pružili značajnu vojnu pomoć". Lucić je istaknuo da "Hrvatska sudjeluje u međunarodnim inicijativama i aktivnostima kako bi se pomoglo Ukrajini, a ukupna pomoć Hrvatske, kad se sve zbroji, prelazi iznos od 160 milijuna eura".

image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix
image

Helikopter Mi-8

Cropix/Cropix

Zasad nema informacija što bi Hrvatska mogla dobiti za doniranu vojnu opremu. Pravilo je da istočne članice Saveza za topničko i raketno naoružanje sovjetske proizvodnje koje pošalju u Ukrajinu od partnera dobiju novo zapadno naoružanje. U hrvatskoj se javnosti već spekuliralo kako bi zauzvrat Hrvatska mogla dobiti dodatne količine samohodnih haubica 155 mm. Ministar Banožić prošle je godine najavio da će Hrvatska pokrenuti nabavu novih samohodnih haubica PzH 2000, ali o detaljima nije govorio. Upravo tu njegovu najavu mnogi su povezali s mogućnošću da Hrvatska topove za Ukrajinu "trampi" za nove njemačke haubice. Također se spominjalo kako bi SAD Hrvatskoj mogao isporučiti više polovnih helikoptera Black Hawk. No, zasad nema potvrde o tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:30