DIJALOG

POČELI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA 'Ovo je dobar početak, nastavljamo sljedeću srijedu'

 
Dubravko Jagić i Boris Pleša
 Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je u ponedjeljak nakon održanog sastanka u Ministarstvu rada oko temeljnih kolektivnih ugovora da prijedlog koji su dobili ide na sindikalna tijela, piše N1 televizija.

"Nismo tražili ni više ni manje. Kada dobijemo kompletnu sliku osim osnovice i sve ovo drugo i kada završimo pregovore idemo na sindikalna tijela", rekao je. Nije htio ulaziti u to treba li analizu koeficijenata napraviti domaća ili strana tvrtka, ali apelira da se napravi što objektivnija analiza radnih mjesta jer je to nešto o čemu dugi niz godina govore pa je dobro da se to napravi.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je da je 6,12 posto dobar početak. "To je startna pozicija, protokol je potpisan gdje će se pregovarati i o drugim materijalnim pravima policijskih službenika, a tada počinjemo pregovore s resornim ministrima o povećanju koeficijenta policijskim službenicima na 1,0. Dobar je početak i nastavljamo sljedeću srijedu", rekao je.

On je bio i prvi koji je jutros došao na pregovore. Tada je izjavio: "Ono na čemu inzistiramo je povećanje koeficijenta jer su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službama." Sve su opcije na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati jer je danas prvi dan pregovora što se tiče državnih službi."

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u ponedjeljak i kako će u sljedećih nekoliko dana doći i do sastanka o koeficijentima.

"HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata", rekla je Divak i dodala kako će se "u sljedećih nekoliko dana dogoditi i razgovor o koeficijentima". "Razgovor nema alternative", smatra Divjak.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske nakon sastanka je kazao da su o 13. plaći razgovarali kao o eventualnoj zamjeni za božićnicu: "O tome smo razgovarali na način da nemamo božićnicu, nego umjesto toga 13. plaću, kao što je to u Europi, pa ćemo to artikulirati."

Na pitanje što će biti ako ne dobiju traženo povećanje od 18 posto, kazao je: "O tome ćemo naknadno dogovarati. Išli smo s ovakvim zahtjevom jer je toliko rasla i plaća u privatnom sektoru i očekujemo da taj rast bude vrednovan i za nas. Ukoliko ne bude, vidjet ćemo hoćemo li se dogovarati, kako ćemo razgovarati."

Na pitanje hoće li se odazvati štrajku solidatnosti na koji je pozvao Vilim Ribić, Topolnjak kaže da će o tome tek odlučivati u sindikatu.

"Nismo još kao sindikat odlučili o tome. S našim granskim kolektivnim ugovorom smo završili, onako kako je u zdravstvu. Poslali smo premijeru i ministru Zdravku Mariću zahtjev za povećanjem koeficijenata, za koji smo još u toku pregovora za djelatnost zdravstva razgovarali. Ali nismo još dobili nikakav odgovor. Znamo da u skladu s našim kolektivnim ugovorom koleficijente ne možemo tražiti, znamo da Vlada koeficijente donosi uredbom, ali dali smo inicijativu da se koeficijetni izmijene naročito za zaposlenike s najnižim koeficijentima, koji imaju plaću ispod bruto minimalnog dohotka."

Osvrnuo se i na najave Vlade da će za izmjene koeficijenata angažirati strane konzultante.

"Naš je stav, i stav svih sindikata, da nam ne trebaju nikakvi strani konzultanti. Imamo dovoljno pametnih ljudi u Hrvatskoj. Slažem se da se može pročešljati sustav koeficijenata jer će se vidjeti da su preniski - od 2001. se nisu mijenjali"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:23