NASTAVAK SUTRA

POČELO PONOVLJENO SUĐENJE STEVANU BUDAČU Protuzakonito je nesrpske civile lišavao slobode, tukao pri uhićenju i privodio u štab gdje su zlostavljani

Stevan Budač, optužen za za ratni zločin nad hrvatskim i mađarskim stanovništvom u Zmajevcu 1991. godine
 Vlado Kos / CROPIX

Na osječkom Županijskom sudu u utorak je počelo ponovljeno suđenje Stevanu Budaču, koji je izjavio kako se ne smatra krivim da je kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi počinio ratni zločin nad nesrpskim civilima u Baranji 1991. godine.

Budač je bio dio skupine optuženika protiv kojih je tužiteljstvo 1996. godine podiglo optužnicu za ratni zločin. Nakon suđenja u odsutnosti Budač je u ožujku 2002. godine nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na 15 godina zatvora, ali je nakon žalbe Vrhovni sud u siječnju 2006. ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uhićen je u svibnju ove godine u Rumunjskoj temeljem Europskog uhidbenog naloga osječkog Županijskog suda, te je izručen Hrvatskoj.

Izmijenjenom optužnicom Budača se tereti da je u rujnu 1991. u Batini i Zmajevcu, kao sudionik oružane pobune protiv Hrvatske, sudjelovao u zastrašivanju te okrutnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti. Optužen je da je kao pripadnik pripadnik štaba Teritorijalne obrane protuzakonito civile lišavao slobode, tukao ih pri uhićenju i privodio u štab gdje su zlostavljani, a radi zastrašivanja ispaljivao je projektile na njihove kuće.

Optužen je i da je u rujnu 1991. skupa s još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi pucao i ispalio trombolonsku minu na kuću Antuna Vidakovića, te sudjelovao u fizičkom zlostavljanju još dvojice civila.

Tereti ga se i da je 17. rujna 1991. u Batini, s još nekoliko pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, lišio slobode i doveo u štab na ispitivanje Marina Šomođvarca, te ga nakon višesatnog premlaćivanja, pretučenog i krvavog proveo kroz selo i doveo u kuću da ga takvog vide supruga i djeca. Žrtvu je potom odveo u zatvor u Belom Manastiru, gdje se Šomođvarcu tada gubi svaki trag, a njegovo tijelo naknadno je ekshumirano na groblju u Novom Sadu.

Sve to je na sudu u svjedočkom iskazu potvrdila supruga žrtve Katica Šomođvarac, rekavši da je supruga posjetila u ćeliji policijske stanice u Belom Manastiru, da je sa sinom nakon par dana ponovno otišla u posjetu, ali ga tamo više bilo. "Rekli su nam da je odveden na razmjenu u Borovo Selo, ali ta se razmjena nikada nije dogodila i nakon 15. godina ekshumiran je u masovnoj grobnici u Novom Sadu", kazala je svjedokinja.

Svjedok Franjo Major kazao je kako je u siječnju ili veljači 1992. pod terasu njegove kuće u Batini bačena bomba, a dobio je i prijeteće pismo da se supruga i on moraju odseliti iz Batine, jer će im u suprotnom "glave biti odsječene i okačene na stup". Potvrdio je da je Budača, kojega je poznavao od ranije, nakon okupacije Baranje vidio u vojnoj uniformi, naoružanog automatskom puškom.

Budačev odvjetnik Tomislav Filaković upozorio je na sudu kako je tužiteljstvo na pripremnom ročištu značajno izmijenilo optužnicu, dodajući dvije nove inkriminacije i predlažući potpuno nove svjedoke. Ocijenio je kako se postupak mora voditi prema optužnici iz 1996. koja je izmijenjena 2002. kada je donesena prvostupanjska presuda, pa bi suđenje po izmijenjenoj optužnici moglo rezultirati nezakonitom odlukom.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24