ŽUPANIJSKI SUD

POČELO SUĐENJE BIVŠOJ PREDSJEDNICI UPRAVE HRVATSKE LUTRIJE Ne osjeća se krivom za sklapanje ugovora s Fimi medijom

Vesna Bakran
 Damjan Tadić / CROPIX

Na Županijskom sudu u petak je počelo suđenje bivšoj predsjednici uprave Hrvatske lutrije Vesni Bakran koja se ne osjeća krivom za sklapanje nezakonitih ugovora s marketinškom agencijom Fimi media, a kojom je Hrvatska lutrija navodno oštećena za 2,8 milijuna kuna.

Nakon izjašnjavanja o krivnji, tužiteljstvo je predložilo da se u dokaznom postupku pročita materijalna dokumentacija i iskaz vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je preminula početkom studenog. Uz to, tužiteljstvo je zatražilo da se saslušaju svi predloženi vještaci i svjedoci.

Braniteljica okrivljene, odvjetnica Jadranka Sloković, djelomično se složila sa zahtjevom tužiteljstva tražeći da se marketinški vještak Kamilo Antolović otkloni zbog sumnje u nepristranost. Prema pojašnjenju odvjetnice Sloković, vještak Antolović je javno istupao pri čemu je imao ''izrazito negativan stav'' prema Fimi mediji, a zbog tih javno izraženih stavova već je otklonjen iz dva druga predmeta koji su krak afere Fimi media.

Optužnica Vesnu Bakran tereti da je od ožujka 2006. do 5. rujna 2008. kao direktorica, a od 5. rujna 2008. do siječnja 2010. kao predsjednica uprave Hrvatske lutrije, sklopila ukupno 57 poslovnih odnosa s Fimi medijom temeljem kojih je tvrtka Nevenke Jurak obavljala marketinške poslove za tu javnu tvrtku.

Tužiteljstvo tvrdi da je Fimi medija bila favorizirana u odnosu na ostale marketinške tvrtke i da joj je posao dodjeljivan mimo natječaja, a obavljeni poslovi plaćeni su joj više no što su vrijedili. Prema tvrdnjama iz optužnice, novac je otišao Fimi mediji te dalje HDZ-u, a kako je Hrvatska lutrija postavila imovinsko-pravni zahtjev zbog štete koja joj je pričinjena, sud je blokirao imovinu Vesne Bakran.

Optužnica protiv Bakran podignuta je u prosincu 2016. i tada ju se teretilo za štetu od 3,7 milijuna kuna. No, optužnica je vraćena tužiteljstvu na doradu, a sporni su bili dijelovi vještačenja. Nakon dopunskog vještačenja nova optužnica, s oko milijun kuna manjom štetom podignuta je u srpnju 2018., a postala je pravomoćna u travnju 2019.

Tvrtka Fimi media, koja je postala sinonim za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki, ranije je nepravomoćno osuđena zajedno s bivšim premijerom Sanaderom, ali i HDZ-om kao prvom strankom osuđenom za korupciju. No, Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu i zatražio novo suđenje.

Zbog izvlačenja preko 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki uz Sanadera i HDZ na optuženičkoj klupi su i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:55