5 KORAKA DO RECEPTA

Počelo uvođenje e-zdravstva: Ministre, e-recepti ipak malo ‘štekaju’

Milinovićev projekt zaživio u njegovoj županiji - s prvim danom siječnja Ličko-senjska županija bez papirnatih recepata
 Boris Arbanas / CROPIX

GOSPIĆ - Iako ne baš glatko kako je to bilo zamišljeno, projekt ministra Darka Milinovića 'e-recept' zaživio je u praksi, i to baš u njegovoj, Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je uz Međimursku županiju s prvim radnim danom siječnja prestalo izdavanje papirnatih recepata.

Liječnica obiteljske medicine u gospićkom Domu zdravlja dr. Ivanka Trešnjić jučer je kasnila s primanjem pacijanata dva sata, jer preko Centralnog informatičkog zdravstvenog sustava (CEZIH-a) nije mogla ući u bazu svojih 2100 pacijenata.

Nisu pomaknuli godinu

Taj problem nije imao veze s izdavanjem e-recepata, ali joj je stvorio dodatne probleme na dan kada je trebela biti koncentrirana na novi, sustav izdavanja recepata.

- Rekli su mi da netko nije ‘pomaknuo’ godinu sa 2010. na 2011., ali konačno je riješen taj problem. Evo do 13 sati ispisala sam već 60 e-recepata - kaže dr. Trešnjić.

Znala po što dolazi

Na vrata joj je tada pokucao Gospićanin Mirko Tomljenović (79). Nakon pregleda kod pulmologa javio joj se s preporukom za dva lijeka koji bi mu olakšali disanje. Dr. Trešnjić ušla je u CEZIH, unijela je sve podatke o dijagnozi te šifre, a potom u računalo upisala dva recepta za lijekove. Nakon nekoliko sekundi dokumenti crvene boje u jednoj od kućica na zaslonu računala su se zaplavili, što znači da su uspješno uneseni, te da ih na uvidu imaju sve gospićke ljekarne. Kada sustav zaživi u Hrvatskoj, ta će informacija biti vidljiva u svim hrvatskim ljekarnama.

- Mirko, vi više ne trebate recept, ali ću vam izdati drugi papir koji ćete dati ljekarni. Radi se o vašoj povijesti bolesti - rekla je dr. Trešnjić. S djedom Mirkom odvezli smo se do nekoliko stotina metara udaljene ljekarne Pablo, gdje nas je očekivala mr. Antonija Špoljarić. I prije nego što je Tomljenović ušao u ljekarnu, ona je znala po što dolazi. Ipak, morali smo pričekati par minuta, jer je “pukla” veza s CEZIH-om, pa ju je trebalo uspostaviti.

- To nam se danas još nije dogodilo, bude nekoliko pucanja veze dnevno, ali danas je ovo prvi put. Za prvi dan mogu reći da je prošao u redu, iako smo u fazi uhodavanja, - rekla je mr. Špoljarić, dodajući da im je smanjena papirologija.

Puca veza

Posebno se to odnosi na pacijente koji dolaze sa sedam, osam, pa i više recepata. U idelanim uvjetima pacijent će nakon ispisivanja recepta otići u bilo koju ljekarnu sa zdravstvenom iskaznicom koja će biti magnetna, ljekarnik će je provući kroz čitač i izdati lijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:42