INVESTICIJA TEŠKA 50 MILIJUNA EURA

POČETAK RADOVA NA PROJEKTU KOJI ĆE IZMIJENITI VIZURU RIJEČKOG PRIOBALJA Zapušteno sindikalno odmaralište pretvorit će se u golemi luksuzni kompleks

Početak radova znači i kraj dvadesetogodišnjeg otezanja s dovođenjem u funkciju izuzetno atraktivnog terena uz samu riječku obalu

Raščišćavanjem terena i uklanjanjem zelenila započeli su ovih dana pripremni radovi za gradnju turističkog kompleksa Luxury Resort & Spa Costabella u Rijeci. Riječ je o investiciji češkog poduzeća JTH koja se procjenjuje na oko 50 milijuna eura, a čijim dovršenjem bi posao pronašlo 150 zaposlenika. Prema riječima Borjana Brnčića, direktora tvrtke Tre-Invest iz Kastva koja je u stopostotnom vlasništvu JTH, početak gradnje planiran je u travnju.

Prema do sada poznatim planovima, na riječkoj Kostabeli je planirana gradnja hotela s 4 plus zvjezdice i 21 vile s 54 apartmana, bazenima i wellnessom, a planirano je i uređenje obalnog područja, s vlastitim privezištem za jahte.

Treći pokušaj

Početak radova na Kostabeli znači i kraj dvadesetogodišnjeg otezanja s dovođenjem u funkciju izuzetno atraktivnog terena uz samo more koji godinama stoji neiskorišten. Bivše zapušteno sindikalno odmaralište sa sjajnim pogledom na Opatiju još je sredinom devedesetih Grad Rijeka želio staviti u turističku funkciju. Najprije je 1996. kompleks u zakup uzeo opatijski ugostitelj Edin Delibegović, ali umjesto investicija Grad je vidio samo rast milijunskih dugova.

Teren od oko 18 hektara s nekoliko zapuštenih objekata potom je preuzeo hotelijer Goran Štrok koji je otvaranje turističkog kompleksa najavljivao još za 2005. godinu, ali se i taj njegov projekt izjalovio.

Tek je treći ozbiljan pokušaj, čini se, dao konkretan rezultat kada je Grad Rijeka odustao od nuđenja kompleksa u zakup i prodao dio tog prostora Tre-Investu, odnosno JTH Grupi.

Luksuzni objekti

U listopadu 2014. godine gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Tre-Invest Borjan Brnčić potpisali su ugovor za izgradnju turističkog naselja Kostabela, a koliko je poznato, zemljište uz more površine 17.769 četvornih metara planirano za turističko-ugostiteljsku namjenu putem javnog natječaja prodano je za 33,8 milijuna kuna.

Nakon toga u više navrata najavljivao se početak gradnje, ali se priprema i prikupljanje dozvola oteglo na više od dvije godine, a tvrtka je koncesionirala i oko 20.000 kvadrata obalnog pojasa u svrhu izgradnje plaže u funkciji budućeg turističkog kompleksa, te za izgradnju plaže ishodovala potrebne dozvole.

Investitori planiraju na Kostabeli gradnju hotela i vila ukupnog kapaciteta 154 smještajne jedinice. Od toga bi u novom wellness hotelu bilo nešto više od 70 soba, a ostalo se radi o apartmanima u vilama. Planirana je gradnja tri tipa vila. Prvi su takozvane Ville Cascade. Riječ je o kaskadnim vilama s pogledom na more. Sveukupno se planira izgraditi 12 ovakvih vila u kojima se nalazi 24 apartmana površine od 68 do 150 metara četvornih. Tu su i Ville Exclusive, koje zauzimaju prvi i drugi red do mora. Njih će biti sedam s ukupno 24 apartmana površine od 73 do 123 četvorna metra. Najluksuznije će, pak, biti Ville de luxe, za koje je rezerviran prvi red do mora. Sveukupno će na raspolaganju biti dvije ovakve vile s ukupno šest apartmana površine od 140 do 185 metara četvornih.

Zdravstveni turizam

Sve smještajne jedinice će imati pogled na more. Kompleks bazena i wellnessa će se prostirati na oko 3500 metara četvornih, a u planu je osim unutarnjeg i gradnja velikog vanjskog bazena s morskom vodom koji će biti grijan tijekom čitave godine. Svojom bogatom spa i wellness ponudom budući Luxury Resort & Spa Costabella dobro će se uklopiti i u planove razvoja zdravstvenog turizma na Kvarneru, gdje je upravo Rijeka lider na planu stomatološkog turizma. Uređenje kompleksa predviđa i uređenje plažnih prostora, a u planu je i manje privezište za jahte gostiju gdje će se, ujedno, moći unajmiti brodice. Postojeća šetnica uz more koju Riječani rado koriste, prema najavama bit će proširena. Kako bi objekti radili cijele godine, u planu je i kongresni dio kapaciteta 500 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:20