ČESI REGRUTIRAJU

'POČETNA PLAĆA JE 900 EURA, A EVO KOLIKO ĆE NARASTI ZA 3 MJESECA' Predstavnici poznatog proizvođača auta stigli u Hrvatsku, otkrili što nude radnicima

 
Razgovor sa zainteresiranima u Osijeku
 Vlado Kos / CROPIX

Poznata češka tvornica automobila Škoda u lovu je na hrvatske radnike. U ovom trenutku treba ih 400 i pritom ne pitaju za dob, spol, stručnu spremu ili radno iskustvo. Dobrodošli su svi punoljetni koji imaju dobru volju i interes raditi i zaraditi u Škodinoj tvornici u gradu Mlada Boleslav, udaljenom 50-ak kilometara od Praga, gdje je zaposleno čak 35.000 ljudi.

- U Škodi već radi stotinjak Hrvata i njima smo jako zadovoljni, pa smo ovaj tjedan došli po nove radnike - kaže nam Dalibor Zehnal iz multinacionalne kompanije ManpowerGroup, koja je u ovom slučaju poslodavac svima zainteresiranima.

- Nalazimo radnike, zapošljavamo ih u našoj tvrtki i onda ih ustupamo Škodi. Dakle, mi smo poslodavac, ali mjesto rada je Škodina tvornica. Ugovori su na određeno, na godinu dana s probnim rokom od tri mjeseca, ali uvijek postoji mogućnost da se produlje ili da radnik, ako zadovolji, čak dobije ugovor o stalnom zaposlenju baš u Škodi.

Napredovanje i put do boljeg statusa svima su omogućeni - istaknuo je Zehnal i dodao da nude početnu neto plaću od 889,60 eura uz plaćen smještaj i razne dodatke za rad u drugoj i trećoj smjeni, prekovremeni rad ili rad blagdanima i praznicima, kao i razne bonuse. Nakon tri mjeseca neto plaća je 1001,60 eura, a nakon šest mjeseci 1023,90 eura.

Bonovi za hranu

- Plaća je svakog 15. u mjesecu za prethodni mjesec, a radnik svaki dan dobije bon za hranu u vrijednosti od 45 čeških kruna, što je oko 1,75 eura, koji može iskoristiti za topli obrok u jednom od restorana u krugu tvornice ili izvan nje, u nekoj od tri trgovine partnera. Nakon tri mjeseca tvrtka isplaćuje bonus od 5000 kruna, a nakon šest mjeseci od 7000 kruna (ukupno 465 eura), uskrsnica je 155 eura, božićnica 193 eura, a nakon povratka s godišnjeg uplaćuje se dodatni bonus od 7000 do 16.000 kruna, ovisno o stažu...

Svi su dobrodošli

Radnicima osiguravamo i smještaj u stanovima ili pansionima, što financiramo sa 211 eura, a ako je smještaj malo skuplji, onda radnik plaća razliku. Ipak, to što mi osiguramo radniku obično je dovoljno - specificirao je Zehnal.

U Osijeku im se na razgovor odazvalo 50-ak zainteresiranih, a među njima i 59-godišnji Dragan Rajić, diplomirani ekonomist koji je prije dvije godine s bankom u kojoj je radio 27 godina sporazumno raskinuo radni odnos. U međuvremenu se prekvalificirao za njegovatelja, pa je taj posao radio šest mjeseci, a posljednji posao bila mu je berba jabuka.

- Iako mi je 59 godina, u berbi jabuka fizički sam očvrsnuo, skinuo 12 kilograma i mogu raditi bilo kakav posao. Naravno da mi ne bi bilo lako napustiti Hrvatsku, ali ovo je nužda i bez problema bih se preselio u Češku. Nedavno sam se prijavio i za posao u Škotskoj, jer ovdje baš i nemam previše izbora. Prije nekoliko dana jedan mi je vulkanizer rekao da sam prestar za posao u njegovoj radionici, ali mi je drago što Česima to nije problem i rado bih prihvatio posao u Škodi - rekao je Rajić.

Prvo obuka

Radnici koje sada traže radili bi na poslovima montaže, i to vrlo različitim, od montaže vrata, haube i blatobrana na golu karoseriju automobila do nešto finije montaže guma, sjedala, prozora...

- Znanje jezika nije potrebno jer imamo prevoditelje koji rade u svakoj smjeni. Prvih dana prolazi se obuka za rad i to za više pozicija u tvornici, jer nam je interes da se ljudi mogu rotirati, da im ne bude tih sedam i pol sati monotono te da radnik nije uvijek u istom položaju tijela. Radno iskustvo, dakle, nije potrebno, sve se tamo nauči - istaknuo je Zehnal.

Primaju, naravno, i žene, koje radije zapošljavaju na poslovima upravljanja viličarima “jer su bolje vozačice”. Inače, radnici koji se pokažu kao jako dobri i Škoda im ponudi prelazak pod svoje okrilje, imaju i mogućnost povoljnijih cijena pri kupnji novih automobila, a nov, registriran i osiguran automobil mogu i uzeti u najam. Najam za novu Fabiju, primjerice, plaćat će 3500 kruna, odnosno 134 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:29