ZAŠTITA OD BOLESTI

POČINJE CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE Besplatno je za kronične bolesnike i starije od 65, Liječnici ističu da bi bilo dobro da se cijepe djeca i mladi

Zagreb, 051108.
Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Nina Djurdjevic / CROPIX
CROPIX

Gripe u Hrvatskoj još nema, a da bi bilo što manje oboljelih sutra počinje cijepljenje protiv te ozbiljne, ponekad i smrtonosne bolesti. U zavodima za javno zdravstvo i ordinacijama obiteljske medicine u prvim danima uobičajeno očekuju veći broj onih koji su se odlučili zaštiti cjepivom. Cjepivo za ovu sezonu je četverovalentno, a to znači da uz dva tipa virusa A sadrži i virus B u kojem su sadržani sojevi Victoria i Yamagata.

Stručnjaci su uvjereni da će se novim cjepivom dobiti i bolja zaštita te napominju da je cijepljenje starijih od 65, kroničnih bolesnika poput dijabetičara ili onih s bolešću bubrega, srca i pluća te s oštećenim imunološkim sustavom, kao i zdravstvenih djelatnika i onih koji rade u domovima za starije - besplatno. Liječnici također ističu da bi bilo dobro da se cijepe djeca i mladi, poglavito oni koji imaju neku kroničnu bolest poput astme.

Za ovu sezonu gripe nabavljeno je 360.000 doza cjepiva ili 10 posto više nego prošle godine, što bi trebalo biti dostatno za sve zainteresirane. Oni koji ne mogu dobiti besplatno cjepivo mogu ga, uz liječnički recept, kupiti u nekoj od ljekarni. Radi se također o četverovalentnom cjepivu InfluvacTetra proizvođača Mylana, čija je cijena 85 kuna, i VaxigripTetra proizvođača Sanofi Pasteura po cijeni od 95 kuna, saznajemo od dobavljača Medike.

Premda se u javnosti ovih dana pojavljuju vijesti o "nikad težoj sezoni gripe" temeljenoj na vijestima o australskoj sezoni, stručnjaci spuštaju loptu i kažu da se prognoze i usporedbe s drugim kontinentima ne mogu raditi. Primjerice, u prošloj sezoni gripe u Hrvatskoj je registrirano 61.206 oboljelih te 107 umrlih. Naravno, broj oboljelih bio je stvarno barem dva do tri puta veći jer se svi oboljeli nikad ne registriraju pa čak ni ne posjete liječnika jer bolest prođe bez komplikacija. Inače, ukupno su se lani cijepile 323.303 osobe.

Bilježi se i da je među starijima od 65 prošle godine procijepljenost bila oko 29 posto. Idealno bi bilo ono što preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da procijepljenost "ciljane populacije" bude barem 75 posto.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo