PUCANJE KOALICIJE

Počinju pripreme za nove izbore? Glavni ideolog Mosta dao ostavku na mjesto savjetnika Petrova

 Darko Tomas / CROPIX / CROPIX

Ivica Relković, čovjek koji je osmislio platformu Mosta i koji je možda i najzaslužniji što su lokalni nezavisnjaci ujedinjeni na nacionalnoj listi ostvarili senzacionalan rezultat na izborima u studenom prošle godine, podnio je ostavku na funkciju posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade Bože Petrova, piše Slobodna Dalmacija.

Drugi je to korak prema sve izvjesnijem istupanju mostovaca iz Vlade, odnosno pucanju suradnje s Domoljubnom koalicijom predvođenom HDZ-om i njihovim aferom 'izdaja nacionalnih interesa' opterećenim predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Prvi korak, podsjetimo, povukao je još prije dva tjedna Ivan Kovačić kada je odstupio s funkcije predsjednika Kluba zastupnika Mosta da bi u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju najavio da prekida sve kontakte s HDZ-om te da vladajući više ne mogu a priori računati na njegov glas u Saboru.

- Ivan Kovačić je bez ikakave zadrške ostavio poziciju predsjednika Kluba zastupnika, a ja sam napustio mjesto posebnog savjetnika i honorar koji je uz to išao. Iako smo Kovačić i ja sada povukli osobne poteze, to se u Mostu cijeni i poštuje, te Most neće ostati ni u kakvoj Vladi ni s kim radi samozavaravanja da će se stvari sutra popraviti, ako to sutra polako postaje 'malo sutra'. Kovačićev potez, a sada i moje napuštanje pozicije savjetnika, znači da je granica za nas vrlo, vrlo blizu - kazao je u izjavi za Večernji list Relković, nedvosmisleno najavivši skori razlaz s HDZ-om koji će najvjerojatnije značiti i pad Vlade.

Relkovića se u medijima najčešće naziva 'čovjekom iz sjene', iznimno važnom karikom u funkcioniranju Mosta, a po mnogima, iako on sam u rijetkim javnim istupima o tome nije želio govoriti, i najvažnijom. U svakom slučaju, riječ je o čovjeku koji ne samo da je bolje od ikoga upućen u planove Petrova i društva, nego najvećim dijelom te planove i kreira. A priprema za nove izbore, izvanredne, najvjerojatnije već na jesen, očito su dobile prioritet u odnosu na pokušaj održavanja na pučini dobrano izbušenog Oreškovićeva broda. Nakon ostavke Ivice Relkovića posebno će zanimljivo biti čuti reakciju Bože Petrova. Njegova mantra o reformama koje idu dalje bez obzira na sva događanja uokolo Banskih dvora teško da će ovaj put imati smisla. Banske dvore je, naime, upravo napustio autor tih reformi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48