KOLIKO DUGUJEMO

Podaci HNB-a: Inozemni dug Hrvatske u pola godine se povećao za 780 milijuna eura

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2012. u 11:30

Hrvatski bruto inozemni dug od kraja prošle godine se povećao za 780 milijuna eura i na kraju lipnja je dosegao 46,5 milijardi eura, objavila je Hrvatska narodna banka u svom Biltenu.

Kako pokazuju objavljeni podaci zaduženost je u prvom kvartalu blago rasla, ali se inozemno zaduživanje pojačalo u drugom tromjesečju, kad je prirast iznosio oko 600 milijuna eura, s tim da je oko 100 milijuna eura posljedica slabljenja tečaja eura u odnosu na dolar.

Povećanje ukupnog inozemnog duga najviše je uzrokovalo zaduživanje središnje države, kad su u travnju izdane obveznice vrijedne 1,5 milijardi dolara.

Osim toga, inozemnu zaduženost u istom razdoblju povećala su i privatna poduzeća, te nebankarske financijske institucije, dok su poslovne banke i javna poduzeća smanjile svoje inozemne obveze.

Također, inozemni dug rastao je i zbog preuzimanja inozemnih obveza brodogradilišta u iznosu od oko 300 milijuna eura u sklopu procesa restrukturiranja.

Tako je inozemni dug središnje države u lipnju iznosio 8,2 milijarde eura, što je 17,6 posto ukupnog vansjkog duga Hrvatske.

Za to vrijeme je dug poslovnih banaka smanjen i na polugodištu je iznosio 11,3 milijardi eura, odnosno 24,2 posto ukupnog vanjskog duga.

Izdvajamo