AFERA SMS

PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV MILIJANA BRKIĆA 'Počinjena su kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba'

 Goran Mehkek / CROPIX

Policija je u ponedjeljak, ne otkrivajući identitete, izvijestila da je podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenih djela "protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba" protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i njegova brata te dvojice osumnjičenika iz afere SMS Franje Varge i Blaža Curića.

Priopćenje Ravnateljstva policije prenosimo u cijelosti:

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, USKOK Osijek dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba.

Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji sa USKOK-om', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Poticanje Varge na nedozvoljeno presretanje računalnih podataka

Podsjetimo, Brkić je prošlog tjedna ispitan u svojstvu osumnjičenika jer je presretao poštu svoje bivše žene, koristeći usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Vargeoptuženoga u "aferi SMS".

Kako je Jutarnjem listu jučer potvrdio izvor upućen u slučaj, Vargi se na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu. To bi značilo da se Brkićima na teret stavlja poticanje Varge na nedozvoljeno presretanje računalnih podataka dok se Curiću kao i u slučaju afere SMS na teret stavlja pomaganje u navedenome djelu.

Vrh HDZ-a ne želi komentirati slučaj

Prve reakcije bliskih suradnika potpredsjednika Sabora i zamjenika šefa HDZ-a nakon što su u medije iscurile informacije da je Brkić ovih dana ispitan u policiji u svojstvu osumnjičenika zbog, navodnog, novog kaznenog djela, bile su, uglavnom, da je to udar na obitelj.

Neki HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali i dalje su uvjereni da napadi na Brkića dolaze iz vrha HDZ-a.

U vrhu HDZ-a slučaj Brkić nisu željeli previše komentirati. Šef stranke i premijer Andrej Plenković novinarima je u nedjelju rekao da je pročitao informaciju koja je bila u medijima, kao i propćenje MUP-a.

- Pročitao sam ovu informaciju koja je bila u medijima, kao i propćenje MUP-a. Nemam dodatnih saznanja, ne želim komentirati nešto oko čega nemam dovoljno informacija, rekao je danas Plenković.

Dodao je i da se nije čuo s Brkićem, a na novinarsko pitanje može li položaj glavnog tajnika HDZ-a utjecati na europske izbore, premijer je kazao da to nije povezano.

Brkićeva bivša supruga 'demantira štetne i neistinite medijske napise'

Oglasila se i Brkićeva bivša supruga Karmen, koja je putem odvjetnika poslala priopćenje javnosti u kojem ističe kako želi "demantirati neistinite i štetne medijske natpise".

"Ovim obraćanjem želim demantirati neistinite i štetne medijske natpise koje svojim netočnim navodima i optužbama nanose neizmjernu štetu kako bivšem suprugu tako i čitavoj našoj obitelji. Ovim obraćanjem, od lažnih navoda i javnog sramoćenja prvenstveno želim sačuvati i zaštititi svoju djecu.

Ovim putem Vas osobno, a i kao majka, pozivam da prekinete sve protuzakonite, neljudske i neprofesionalne nasrtaje na mene, našu djecu i našu obitelj", stoji u priopćenju.

Sam Brkić aferu je kratko komentirao još u subotu navečer.

- Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci se nastavlja, a u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije - rekao je Brkić u subotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:04