ČAK 22 KAZNENA DJELA!

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV UČITELJICE U OSNOVNOJ ŠKOLI 'Djeci je govorila da su glupi, udarala ih, vukla za kosu, rekla im da jedu g***'

 CROPIX

PULA - Općinsko državno odvjetništvo u Puli objavilo je na svojim internetskim stranicama da je podignulo optužnicu protiv učiteljice u medulinskoj školi zbog 22 kaznena djela protiv braka, obitelji i djece povredom djetetovih prava.

Tužiteljstvo 61-godišnjoj učiteljici na teret stavlja da je od rujna 2016. do 13. prosinca 2017., svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj učenika, većem broju učenika nanosila fizičku i emocionalnu bol, i to u razredu u kojem je radila kao njihova učiteljica razredne nastave.

Tijekom školske godine 2016./2017. i prvog polugodišta školske godine 2017./2018., učestalo se neprimjereno, fizički i verbalno, ponašala prema svim učenicima. Takvo ponašanje kod svih je učenika njezinog razreda izazvalo intenzivne osjećaje straha i negativno utjecalo na njihovo samopouzdanje i sliku o sebi, sram, kao i emocionalnu i fizičku bol.

U optužnici je predloženo da se okrivljenoj produlje izrečene mjere opreza zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Optužena 61-godišnjakinja učiteljica je razredne nastave u medulinskoj školi.

Još ranije u listopadu pulsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 48-godišnje vjeroučiteljice u medulinskoj školi zbog sumnje da je od rujna 2017. do 17. siječnja 2018. psihički, emocionalno i fizički maltretirala petero učenika.

Kkao je Jutarnji već pisao, roditelji su na sastanku, održanom sredinom prosinca 2017., od ravnateljice zatražili da se učiteljica hitno udalji od njihove djece jer, kako su naveli u zapisniku, smatraju da djeca s njom nisu sigurna i trpe strašno nasilje, psihičko i fizičko. Roditelji su tada najavili ravnateljici škole da neće slati djecu na nastavu ako učiteljica ostane njihova razrednica.

Naveli su primjere neprihvatljivog ponašanja učiteljice, koje je kulminiralo prošle školske godine kada je vrijeđala, ismijavala, omalovažavala djecu, njihove postupke, uspjehe i životne prilike.

“Uporno im je ponavljala da su loša, zločesta, da ništa ne znaju, da je njihova generacija najgora koju je ikada imala, da su za specijalnu školu, da su debili, da su glupi, da su njihove izvanškolske aktivnosti bezvrijedne”, piše u jednome od zapisnika.

U dva je navrata učiteljica potrgala bilježnicu jedne učenice. Jedno je dijete dva puta bilježnicom udarila po glavi te početkom školske godine povukla učenicu za kosu. Istu je učenici omalovažavala rekavši ostatku razreda da joj se smiju jer je dobila jedinicu - navodi su roditelja s kojima je upoznata škola. Uz tvrdnju “danas je ponovo udarila jednog dječaka bilježnicom po glavi”, stoji i da je djecu često slala u kut i ondje ih držala cijeli školski sat, ponekad i dva. I daljnji opisi:

“Ne pušta djecu u WC, u dva su navrata prošle godine djeca obavljala nuždu u gaće u razredu jer ih nije željela pustiti da odu u WC; inače ih ne pušta u WC i kaže im neka se popišaju u gaće.

Prijeti im jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole. Danas im je rekla neka jedu govna.

Govori im da ne prenose roditeljima što im ona govori i radi jer da će tada biti još gora prema njima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:19