PRODUŽEN PRITVOR

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv sisačkih policajaca Vladimira Milankovića i Drage Bošnjaka

Protiv obojice okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena
 Vlado Kos / CROPIX

SISAK - Šest mjeseci nakon što su 20. lipnja ove godine uhićeni , Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv dvojice policajaca iz Siska. Optuženi su Vladimir Milanković (49), zamjenik načelnika PU Sisačko-moslavačke i ratni zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, te Drago Bošnjak (53), pripadnik specijalne jedinice Vukovi tadašnje sisačke Policijske uprave.

Državno odvjetništvo Milankovića optužuje zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, dok se Bošnjak optužuje za ratni protiv civilnog stanovništva. U lipnju ove godine, zajedno s Milankovićem i Bošnjakom uhićen je i general Đuro Brodarac, ratni načelnik PU Sisačko-moslavačke, no on je tri tjedna nakon uhićenja umro u osječkom zatvoru, te je istraga protiv njega obustavljena.

Okrivljenom Milankoviću stavlja se na teret da je od sredine srpnja 1991. do sredine lipnja 1992. godine; tijekom obrane šireg područja Siska i Banovine od oružanih napada paravojnih formacija pobunjenog dijela lokalnog srpskog stanovništva i njemu pridruženih snaga JNA, obnašajući od 18. srpnja do 1. listopada 1991. dužnost zapovjednika policijskih snaga na širem području Siska i Banovine, te i dužnost zamjenika načelnika Policijske uprave Sisak, ovlašten time za izdavanje zapovijedi pripadnicima svih policijskih postrojbi i odgovoran za poštivanje i primjenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima, počinio spomenuta kaznena djela.

Odnosno, tereti ga se da kao zapovjednik nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja (nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje) spriječe, suzbiju i kazne, već je naprotiv, koristeći se svojim ovlastima zapovjednika svih policijskih postrojbi, sprječavao poduzimanje potrebnih mjera i radnji nužnih za utvrđivanje neposrednih počinitelja i na taj način odobravao nezakonite radnje sebi podređenih pripadnika navedenih postrojbi i ohrabrivao ih na poduzimanje takvih radnji, pristajući na to da oni nastave s takvim radnjama. Milankovića se optužuje da je i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civilne osobe, te naredio protuzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti. U opisanim postupanjima je usmrćeno 24-ero civila.

Okrivljenog Dragu Bošnjaka se tereti da je u drugoj polovici kolovoza 1991. godine kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi" Policijske uprave Sisak, zajedno s više za sada nepoznatih pripadnika te jedinice, a radi zastrašivanja i odmazde nad građanima Siska srpske nacionalnosti, organizirao i predvodio skupinu nepoznatih pripadnika navedene postrojbe s kojima je neovlašteno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti, pa je tako usmrćeno osmero civila.

Protiv obojice okrivljenika je predloženo produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su djela počinjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:29