JAHAT ĆE IH VIŠNJIĆ

PODRAVINA U EUFORIJI Đurđevačke deve u petak i subotu glume u filmu o generalu Anti Gotovini!

Višnjić će jahati na devi kako bi dočarao Gotovinin boravak u Africi dok je bio u Legiji stranaca
 CROPIX

Tri đurđevačke deve glumit će u filmu o generalu Anti Gotovini, koji se ovih dana snima pod budnim okom redatelja Antuna Vrdoljaka. Scene s devama snimat će se u petak i subotu na Đurđevačkim pijescima, ostacima jedine europske pješčane pustinje.

Deve Đurđa, Dina i Tomica postat će tako filmske zvijezde i družit će se s Goranom Višnjićem, koji glumi generala Gotovinu, te ostalom ekipom sa seta. Nitko ne sumnja da će “domaće” đurđevačke deve biti u potpunosti na visini zadatka te da će se pokazati jednako vrijednima, a možda čak i boljima od afričkih. Goran Višnjić će dakle, prema svemu sudeći, morati jahati na devi kako bi vjerno dočarao Gotovinin boravak u Africi dok je bio pripadnik francuske Legije stranaca. A i oni su imali slobodnog vremena koje su često provodili kao najobičniji turisti, ovisno o tome u kojoj su se od zemalja nalazili.

Drage životinje

Poznato je, naime, da je Legija stranaca najisturenija jedinica francuskih oružanih snaga koje su prije svega fokusirane na prostor sjeverne i zapadne Afrike gdje je Francuska imala kolonije i gdje danas drži bilo stojeću vojsku, bilo prema potrebi šalje snage (kao u Maliju). U svim tim zemljama ima deva, sasvim razumljivo, blizu su Sahare. A ondje je teško preživjeti bez tih vrijednih, mirnih i izdržljivih životinja. - Čim su deve stigle u Đurđevac, pojavio se interes produkcije filma o generalu Gotovini da im naši novi stanovnici posluže za predviđene pustinjske scene. U priču se uklopio i ambijent Đurđevačkih pijesaka te je na kraju produkcija odlučila iskoristiti našu atrakciju i scene snimiti na našem području - zadovoljno kaže Mario Fuček, direktor đurđevačke Turističke zajednice.

Dođite gledati

Scene će se snimati tijekom cijelog petka i subote pa svi zainteresirani mogu doći na Đurđevačke pijeske i pogledati snimanje. I ne treba dvojiti da će odaziv zainteresiranih biti izuzetno velik te da će set promatrati brojni stanovnici, ali i gosti.

- Dolazak Gorana Višnjića sigurno će privući brojne znatiželjnike da dođu gledati snimanje. Nama je ovo još jedna dobra promocija i potvrda da je kupnja deva bila pun pogodak - ističe Mario Fuček. Nije baš kao kada dođe set “Ratova zvijezda” i “Igre prijestolja” u Dubrovnik, ali od nečega treba početi. Kako nitko ne sumnja da će film o generalu Gotovini izazvati velik interes domaće publike, pa u regiji, a svi se nadaju i širem uspjehu, tako bi priča o Đurđevačkim devama mogla odjeknuti. Konačno, cilj je hrvatskog turizma ojačati upravo kontinentalnu ponudu - pa što bolje od deva (a kad još turisti čuju za picoke...). Neslužbeno smo doznali da će za dva dana snimanja deve uprihoditi oko 40.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:01