IZVJEŠĆE DRŽAVNOG TAJNIKA

'PODUZIMALO SE SVE DA SE RASTERETE DOLASCI I KOMUNIKACIJA' U zatvorskom sustavu nema zaraženih koronavirusom

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 25.03.2020. u 23:29

Zagreb, 250816.
U okruznom zatvoru Remetinec je oko 19.00h izbio pozar koji je navodno izazvao maloljetni pritvorenik zapalivsi madrace. Intervenirala je hitna pomoc i vatrogasci pruzivsi pomoc pravosudnim policajcima koji su se nagutali dima. Na fotografiji: zatvor Remetinec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX

Remetinec

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je u srijedu kako u zatvorskom sustavu još nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom što je objasnio nizom poduzetih mjera.

Zatvorski sustav još nije imao incidenta s koronavirusom, poduzimao sve da sustav rasteretimo novih dolazaka i komunikacije s vanjskim svijetom, rekao je Martinović predstavljajući Hrvatskom saboru prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora.

"Mogao bih reći da su zatvorenici trenutno najmanje izloženi mogućnosti zaraze novim virusom“, istaknuo je navodeći kako je  nabavljeno puno zaštitne opreme i za službenike i zatvorenike.

Kada smo prije desetak danas zaustavili posjete zatvorima, uveli smo zatvorenicima mogućnost duljeg telefoniranja i više kontakata video linkom s članovima obitelji, odgovorio je na bojazni Gordana Marasa (SDP).

Mirando Mrsić (Demokrati) primjećuje da jedino čuvari mogu prenijeti virus u zatvor, dakle i sami se zaraziti, pa pita je li sustav, ako budu „izbačeni iz stroja“ krenuo s rotacijom 14/14.

Naravno da smo organizirali smjenski rad i zaštitnu „tehnikaliju“ da se to ne dogodi, odgovorio je Martinović.  

Objasnio je kako se predloženim zakonom ubrzavaju procedure upućivanja u zavor pravomoćno osuđenih osoba, kvalitetnije se uređuje zdravstveni sustav u zatvorima, predlaže povećanje otpremnina pravosudnih policajaca.

Iako načelno podupire zakon, SDP drži da sadašnji trenutak, obilježen krizom i potresom, nije najbolji trenutak za raspravu o njemu.

Dobro je da radimo i neke stvari koje su dio normalnog života, a da se ne uključujemo u neku vrstu psihoze u kojoj se svi nalazimo, uzvraća Vesna Pusić (Glas), zadovoljna što zakon liberalizira zatvorski sustav.

Zastupnici pozdravljaju predviđeno povećanje otpremnina za pravosudne policajce, no Mostov Marko Sladoljev boji se da to neće osjetiti niži, nego samo službenici na višim pozicijama.

Zastupnici drže da bi materiju predmetnog zakona trebalo urediti u dva zakona, jednom koji se tiče izvršavanja kazne zatvora te drugog o ustroju nadležnosti zatvorskog sustava.

Hrvatski sabor, čiju je zgradu oštetio potres, od srijede zasjeda u staroj zgradi Ine strogo primjenjujući mjere zaštite od zaraze koronavirusom.

Za rasprave ih u velikoj dvorani može biti najviše 30-ak, sjede udaljeni jedni od drugih, govornica za koju izlaze dezinficira se poslije svakog zastupnika. 

Izdvajamo