NAPETOST NA VRHUNCU

POGLEDAJTE ATMOSFERU U NAŠIM NAJVEĆIM GRADOVIMA U Zagrebu ni kiša nije uništila dobro raspoloženje, u Splitu se mogu vidjeti i 'gostujući' navijači

 
 REUTERS

Na dan finala Svjetskog prvenstva Zagrepčane je malo iznenadila kiša koja cijeli dan neumorno pada, ali to ne znači da je atmosfera među navijačima splasnula. Kafići diljem grada prepuni su ljudi, pjesme odzvanjaju od ranog jutra, ponegdje se i roštilja.

Na livadi kod fontana razvijena je hrvatska zastava veličine nogometnog stadiona, a kip bana Josipa Jelačića na središnjem zagrebačkom trgu odjenuli u plašt s crveno-bijelim kvadratićima i oko vrata mu, kao kravatu, stavili veliki crveni šal.

"Moja Hrvatska, kada te vidim ja, srce mi gori...", čuje se s Trga bana Jelačića i drugih gradskih trgova gdje se slijevaju brojni građani s navijačkim rekvizitima.

Navijači u dresovima s crveno-bijelim kvadratićima preplavili su zagrebačke ulice, pjevaju navijačke pjesme, glasno se trubi iz automobila. S automobila i tramvaja vijore se hrvatske zastave.

Na glavnom zagrebačkom trgu očekuje se najveća gužva, a već sada ondje su stigli i navijači iz Bjelovara, Koprivnice, Križevaca i drugih hrvatskih gradova, ali i iz susjedne Slovenije, Mađarske, Austrije. Ima i navijača iz Azije.

Atmosfera na Strossmayerovom trgu

"Igrači su naš ponos", "Bit će pobjeda", "Sigurno 2-0 za Hrvatsku", "Najjači na svijetu" samo su neki od navijačkih komentara.

Svi se slažu: "Lijepo je danas biti u Zagrebu i biti građanin Hrvatske, osjetiti zajedništvo i sreću".

U Zagreb je vlakom iz Slovenije stiglo 200-tinjak navijača hrvatske nogometne reprezentacije kako bi na Trgu bana Jelačića pratili finalnu utakmicu "Vatrenih".

Crveno-bijeli kvadratići obojili su danas cijelu Hrvatsku.

Vrgorčani su postavili 20 metara dugu i pet metara široku hrvatsku zastavu na kulu Avala iznad grada. Zastavu na kojoj je sam hrvatski grb visok 2,5 metra izradile su djelatnice vrgoračke tvrtke "Textil".

U Osijeku je legendarni crveni fićo - simbol obrane Osijeka, u znak potpore Vatrenima, obojan u hrvatske crveno-bijele kvadratiće.

"Branitelji su ratovali za svoj narod, a Vatreni se bore na terenu za svoj narod. Pokazali su koliko cijene žrtvu hrvatskih branitelja, domoljublje i ljubav prema svom narodu, i ono najvažnije vratili su vjeru u budućnost", istaknuli su iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi. Čestitali su Vatrenima za sve što su do sada učinili te im poručili da će sva njihova srca za njih kucati na današnjoj povijesnoj utakmici u Moskvi.

Zagrebačke fontane osvijetljene su crveno-bijelim kvadratićima, brojne hrvatske zastave izvjesili su građani na svojim prozorima i balkonima.

Kiša je u Zagrebu uoči utakmice prestala padati.

U Splitu nemaju problema s kišom, a atmosfera u gradu od samo jutra je 'karnevalska'. Grad je prepun turista i hrvatskih navijača, a nerijetko se može susreti i pokoji gost u francuskom dresu. Vrhunac fešte očekuje se u Đardinu gdje će biti organizirano javno gledanje utakmice.

Na zgradi Banovine, u kojoj je smještena splitska Gradska uprava, u nedjelju je istaknuta 25-metarska državna zastava kao znak potpore hrvatskoj reprezentaciji koja na Svjetskom nogometnom prvenstvu igra finalnu utakmicu s Francuskom, splitske ulice preplavila su vozila sa hrvatskim zastavicama.

"Zastava na Banovini istaknuta po naputku gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i na taj način želimo odaslati poruku kako je Split svim srcem uz našu reprezentaciju u finalnom meču protiv Francuske," rekao je za Hinu Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti u splitskoj Gradskoj upravi.

Dosadašnja fan zona u splitskom Đardinu proširena je za dva i pol puta kako bi mogla primiti što veći broj zainteresiranih koji u Splitu na otvorenom žele gledati utakmicu između Hrvatske i Francuske.

Na pozornici na sredini Rive postavljen je veliki ekran dimenzija četiri puta dva metra za gledanje utakmice, naveo je Omazić.

Splitske ulice preplavljene su vozilima zakićenim hrvatskim zastavicama, a atmosferi pridonose i lokalni elektronički mediji koji cijeli dan emitiraju uglavnom domoljubne i navijačke pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:52