VJEŽBA U JADRANU

POGLEDAJTE DEMONSTRACIJU MOĆI HRVATSKE MORNARICE 'Dmitar Zvonimir' nakon 21 godine ispalio bojnu raketu na moru

Ministarstvo obrane je za ovu priliku na javnom natječaju kupilo jedan otpisani brod koji je bio meta na vježbi
 MORH

U sklopu vojne vježbe ‘Združena snaga 15’ djelovala i hrvatska raketna topovnjača

U sklopu velike vojne vježbe “Združena snaga 15”, Hrvatska ratna mornarica izvršila je u akvatoriju Dugog otoka ispaljivanje rakete RBS 15 s raketne topovnjače “Dmitar Zvonimir”. To je prvo ispaljivanje ove vrste rakete s broda od 1994. godine. Raketu je ispalila poručnica Maja Matković, raketno-topnička časnica HRM-a. Raketa je ispaljena na udaljenost od 26 kilometara.

Značajno za cijeli HV

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Drago Lovrić, za Jutarnji list naglašava kako je ovo ispaljivanje iznimno značajno za cjelokupnu vojsku. “Raketa RBS 15 osnovno je naoružanje raketnih topovnjača. Ispaljivanje ove rakete pokazuje svrhu postojanja ali i sposobnost ovih topovnjača. Nadalje, pokazali smo da je Hrvatska ratna mornarica spremna obraniti svaki dio teritorijalnog mora i potopiti svaki neprijateljski brod koji bi želio ugroziti državni teritorij”, naglašava Lovrić.

Prije nekoliko mjeseci HRM je ispalio istu takvu raketu iz bitnice na kopnu te je sada dokazana sposobnost ispaljivanja ovog ubojitog okružja i s mora i s kopna.

Raketa RBS 15 jedno je od najmoćnijih oružja Hrvatske vojske. Domet joj je 80 kilometara. Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća nabavila ju je bivša JNA ali je nikad nije ispalila. Hrvatska vojska ih je zarobila u skladištu u Žrnovnici. Ispaljena je jedini put na vojnoj vježbi “Posejdon 94”.

General Lovrić naglašava kako je tada tim činom poslana poruka Jugoslavenskoj armiji da tijekom operacije Oluja ne ulazi u hrvatske vode jer će im brodovi biti potopljeni. Kada je trebalo rakete remontirati, proizvođač, švedska tvrtka SAAB, za remont 24 rakete tražila je oko 230 milijuna kuna, ali bez garancije da će biti efikasne. General Lovrić napominje kako je nakon toga Vijeće za obranu raspravljalo o remontu i sugeriralo da se zbog visoke cijene ne ide u njihovu obnovu. Nakon određenog vremena admirali Robert Hranj i Predrag Stipanović te general Lovrić, svi raketaši po struci, napravili su analizu stanja raketa i utvrdili kako uz sve rizike rakete mogu remontirati s domaćim tvrtkama i uz pomoć finske tvrtke Patria. Lovrić napominje kako je remont na kraju uspio uz znanje hrvatskih časnika i domaćih tvrtki te uz znatno nižu cijenu. Cijena remonta po raketi iznosi oko 500 tisuća kuna. Rezultat je uspješno ispaljivanje raketa starih skoro 30 godina.

Kako bi gađanje bilo što realnije, Ministarstvo obrane je za ovu priliku na javnom natječaju kupilo jedan otpisani brod koji je bio meta na vježbi. General Lovrić kaže kako je ispaljivanje rakete bilo odlično odrađeno. Nakon ovih gađanja remont raketa će biti nastavljen i trebao bi biti završen 2017. godine. General Lovrić napominje kako će se ove remontirane rakete i topovnjače moći uspješno koristiti sljedećih 10 godina. Nakon toga morat će se prijeći na nove brodske i raketne sustave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:29