EVO ZAŠTO IH VOLIMO

POGLEDAJTE INTERVENCIJE KOJE SU ODUŠEVILE SVE HGSS-ovci iz spilje u kojoj je zaglavio poslije okota izvukli jarića, sa zgrade u Splitu spašavali mače

 NP Paklenica, Kristina Varović / NP Paklenica, Kristina Varović

U pećini u kanjonu Velike Paklenice, na području Nacionalnog parka Paklenica, koza, čije stado i inače ondje obitava, na svijet je donijela mlade, ali jedan jarić je, nažalost, ostao zarobljen u spilji iz koje nije mogao izići van.

Zabrinuta majka redovito je obilazila i hranila mališana u nevolji. Dozivala je u pomoć, a na njezino tužno glasanje koje para srce odazvali su se, naravno, pripadnici Hrvatske Gorske Službe Spašavanja.

Akcija je, rekli su nam spasitelji, tehnički bila vrlo zahtjevna, ali oni nisu odustajali dok životinju nisu vratili majci kozi. Naime, HGSS-ovci su morali biti itekako oprezni kako im oštre stijene, koje su okruživale jarića, ne bi prerezale užad niz koju su se spuštali do njega.

NP Paklenica / NP Paklenica

NP Paklenica / NP Paklenica

NP Paklenica / NP Paklenica

NP Paklenica / NP Paklenica

- Zbog teške i komplicirane pozicije morali smo paziti i da ljudima ne odronimo kamenje na glavu. Jedan kolega ušao je u spilju, a drugi je pazio da maleni ne pobjegne. Kad smo ga napokon izvukli, stavili smo ga u torbu i vratili mami kozi, koja je cijelo to vrijeme bila u blizini - prepričala nam je Jelena Mijić, spasiteljica zadarske stanice HGSS-a. U dogovoru s kolegama koji su sudjelovali u akciji jarića je, dodaje, nazvala Mali Ćuk, po istoimenoj stijeni u kanjonu Velike Paklenice iz koje je spašen.

Sličnu intervenciju, ali u stambenoj zgradi u naselju Spinut, ovih dana imao je i splitski HGSS.

Kristina Varović / Kristina Varović

Kristina Varović / Kristina Varović

Kako nam je ispričala Tanja Vukičević, volonterka Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka Deseti život, spasitelji su izišli na teren zbog mačića, koji se popeo u kocku fasade između četvrtog i petog kata.

Ondje je navodno proveo tri - četiri dana, a spustiti ga nisu uspjeli čak ni splitski vatrogasci. Stanari su mačetu s obližnjih prozora preko letve dobacivali hranu, ali na kraju je na teren ipak pozvan HGSS.

Pripadnik njihove službe uspješno je uhvatio nestašnog sivka, a nakon što je pregledan u veterinarskoj ambulanti, mačić je, doznajemo, sretno udomljen.

Kristina Varović / Kristina Varović

Kristina Varović / Kristina Varović

Kristina Varović / Kristina Varović

Podsjetimo, HGSS je i prije dva mjeseca iz jame u botaničkom vrtu Kotišina na Biokovu spasio tek okoćene štence, koje je neodgovorni vlasnik bacio da uginu od gladi i žeđi. Od četiri psića, preživjela su samo dva i sad traže svoje zauvijek domove.

Cijelu priču o njihovu spašavanju možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:32