PRIVOĐENJE NA TUŠKANCU

POGLEDAJTE UHIĆENJE PIRUŠKE CANJUGE Bivša članica Todorićeve uprave odlazi na ispitivanje u zanimljivom izdanju, pojavio se i njezin suprug

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2017. u 11:34

Damir Krajač / Hanza Media

 

ZAGREB - Nakon uhićenja bivšeg čelnika Agrokora Ivana Crnjca potvrđeno je i uhićenje Piruške Canjuge koju tužiteljstvo, po riječima njena odvjetnika tereti da je kao članica uprave prihvaćala "lažna financijska izvješća i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere".

 

"Stavlja joj se na teret kao i drugim članovima uprave da su prihvaćali lažna financijska izvješća i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protupravnu korist te da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja je trebala postojati", izjavio je odvjetnik Anto Nobilo.

 

Nobilo tvrdi da se Canjugu sumnjiči za sve što je uprava kolektivno napravila, ali da se ne spominje u konkretnim radnjama. Pojasnio je da nije istina da je u upravi bila od 2006. do 2017. jer zbog čuvanja trudnoća duže vrijeme nije radila. "Četiri godine je bila na bolovanjau, nikad se nije bavila financijama već razvojem nekretnina za tvrtku Agrokor", kazao je Nobilo.

 

Dodao je da nakon pretresa Piruška Canjuga ide na policiju, a potom i na ispitivanje u državno odvjetništvo. "Ona je uhićena, a u statusu uhićenika mogu je zadržati do 48 sati, a nakon toga sudac istrage mora donijeti odluku", kazao je Nobilo.

 

Na pitanje kakva će biti njena obrana Nobilo je kazao da će kazati "da nijedan financijski dokument nikada nije proučavala jer to njen nije bio doseg njenog posla".

 
Osumnjičeni za lažno prikazivanje poslovnih podataka

 

Iako još uvijek nema službenih informacija o konkretnim kaznenim djelima za koja su osumnjičeni mediji nagađaju da se osnivač Agrokora Ivica Todorića i njegovi suradnici, od kojih su uz Crnjca i Pirušku Canjugu navodno uhićeni i Ljerka Puljić te Tomislav Lučić, terete za zlouporabe i druge nezakonitosti vezane za povrede obveza vođenja poslovnih knjiga.

 

Prema pisanju Jutarnjeg lista osumnjičeni su da su lažnim prikazivanjem financijskih podataka ili prikrivanjem činjenica dovodili u zabludu poslovne suradnike, banke i dobavljače.

 

Time su navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata, odnosno da koncern ostvaruje dobit, što nije bio slučaj. Na osnovu lažnog prikazivanja pozitivnog poslovanja, vlasniku Agrokora Ivici Todoriću godinama je neosnovano, smatraju istražitelji, isplaćivana nepripadajuća dividenda, tvrdi Jutarnji list. Navode i da je tako isplaćenom dividendom koncern oštećen za stotine milijuna kuna. Pritom je i državi Agrokor plaćao više poreza nego što je trebao.

 

Istragom su navodno obuhvaćeni i visoki privatni troškovi obitelji Todorić koje je godinama snosio Agrokor.

 

Za uhićenja u slučaju Agrokor u Vladi su za Hinu kazali da su "sva postupanja u nadležnosti DORH-a i policije".

Izdvajamo