SLUČAJ ZAGAĐENE VODE

POJAVILE SE NOVE SNIMKE S MJESTA EKOLOŠKOG INCIDENTA Šef vatrogasaca u Sl. Brodu tvrdi da je iz cijevi iscurilo puno više od 150-200 litara tekućine

 Danijel Soldo / CROPIX

RTL-ova emisija Potraga objavila je u četvrtak snimke koje su zabilježili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Slavonskog Broda na dan kada je došlo do ekološkog incidenta koji tamošnji gradonačelnik povezuje s kontaminacijom vode. Vatrogasci su izašli na mjesto događaja, u blizinu naplatnih kućica na obližnjoj autocesti, kako bi sanirali curenje iz produktovoda koji je testirala firma Crodux u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

U Croduxu su u više navrata tvrdili da im je pritom iscurilo samo 150-200 litara naftnih derivata te da se to nikako ne može dovesti u vezu sa zagađenjem vode u cijelom gradu i okolici, no gradonačelnik Mirko Duspara upravo Crodux i dalje proziva kao odgovorne, a protv tvrtke je podnio i kaznenu prijavu.

No, dok službena tijela tek trebaju utvrditi što se dogodilo, iz snimki koje je objavio RTL može se steći dojam da je iz produktovoda doista isteklo više od količine derivata koju spominju u Croduxu, u kojemu nisu htjeli za RTL komentirati materijale koje su emitirali.

U emisiji je objavljen i audiozapis na kojem se čuje prvi poziv vatrogascima da dođu na sanaciju kod naplatnih kućica. Bilo je to 28. ožujka oko 13 sati, a pripadnici JVP-a odmah su pojurili na mjesto incidenta.

Zapovjednik JVP Slavonski Brod Ivan Vuleta kaže da je površina koju su tretirali pjenom bila oko tisuću kvadratnih metara, a tvrdi da bi se 150-200 litara tekućine razlilo na samo dva kvadrata.

- Uz cestu postoji odvodni kanal koji je betoniran, pored tog kanala postoji drugi kanal koji vodi prema rijeci Savi. Znači, nizvodno prema Savi. Tamo smo branama zaustavili otjecanje i vode i tekućine, ali dio je već bio otišao u jedan kanal, ali se već dio iz tog kanala proširio i na drugi kanal - kazao je.

- Stopedest ili dvjesto litara benzina, to je dva kvadrata, uopće je apsurdno govoriti o takvoj količini i tisuću kvadratnih metara, koje smo mi tretirali pjenom - rekao je Vuleta.

Svoje tvrdnje Ivan Vuleta potkrepljuje fotografijama i video snimkama s intervencije, neposredno nakon dojave o incidentu na kojima je vidljivo koliko je tekućine proliveno i koliko je široko područje koje vatrogasci tretiraju pjenom kako bi spriječili zapaljenje.

- Osim nas vatrogasaca koji smo bili na terenu, vrlo brzo su došli i inspektori zaštite okoliša na mjesto događaja i svima je bilo vidljivo kolika je veličina površine - kazao je Vuleta za Potragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:31