GRANATIRANJE CIVILA

Pokrenuta istraga protiv šestorice srpskih državljana zbog osvetničkog raketiranja Siska tijekom Bljeska i Oluje

Četvrt stoljeća nakon zločina, Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog raketiranja šireg područja Siska 1993. i 1995., u kojima je ubijeno osam civila i pogođeno više civilnih objekata, pokrenulo istragu protiv šestorice zapovjednika tzv. Srpske vojske Krajine. Ne navodeći identitete osumnjičenih, tužiteljstvo je izvijestilo da je zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva pokrenulo istragu protiv šestorice srpskih državljana u dobi od 69 do 72 godine.

Među osumnjičenima je krajinski general Milan Čeleketić kojemu se u odsutnosti već sudi i za raketiranje Zagreba 1995. Osim Čeleketića istragom je obuhvaćen i ratni zapovjednik petrinjskog garnizona Slobodan Tarbuk koji je ranije pravomoćno osuđen zbog zločina nad hrvatskim civilima na petrinjskom području. Uz njih istraga je pokrenuta i protiv Ilije Isaka, Žarka Gačića, Milorada Jankovića i Jovana Pavlice.

Tužiteljstvo tvrdi da su 10. rujna 1993. Ilija Isak, kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine te Jovan Pavlica, zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade na privremeno okupiranom području Petrinje zapovjedili podređenima da nasumice ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 milimetara na šire područje grada Siska.

Osumnjičeni su izdali zapovijed tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine iako su bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Podređeni vojnici ispunili su zapovijed zbog čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva, navodi tužiteljstvo.

U drugom slučaju, koji se dogodio 1995. Godine, u kojem je došlo i do stradanja civila, tužiteljstvo tereti tadašnjeg zapovjednika Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine Čeleketića, te Žarka Gačića i Slobodana Tarbuka kao zapovjednike 39. banijskog Korpusa u različitim razdobljima, Milorada Jankovića kao zapovjednika 31. petrinjske brigade te zapovjednika Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade Jovana Pavlicu da su u svibnju i kolovozu 1995. na okupiranom području Petrinje zapovjedili podređenima da ispale više desetaka projektila iz haubica i rakete ‘košava’ na šire područje grada Siska. Bombardiranje Siska bila je osveta zbog akcija Bljesak i Oluja. I u tom su slučaju zapovjednici bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička i raketna paljba mogle prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Ispunjavajući zapovjedi podređeni vojnici pogodili su i oštetili više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva pri čemu je poginulo osam i ranjeno deset civila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 23:35