IZMEĐU DVA MODELA

POKRETANJE NOVOG PROCESA NABAVE BORBENIH AVIONA JE ODGOĐENO, ALI PLAN JE VEĆ NAPRAVLJEN Vlada će zahtjev za ponudama poslati na adrese dva proizvođača

 
F-16 Zračnih snaga Grčke i JAS 39 Gripen Zračnih snaga Mađarske
 Profimedia / Zuma Press, Alamy

Članovi Vijeća za obranu u utorak su trebali razgovarati o ponovnom pokretanju procesa nabavke borbenih aviona za Ratno zrakoplovstvo i ministru obrane Damiru Krstičeviću dati zeleno svjetlo za slanje zahtjeva za ponude u Sjedinjenje Američke Države i Švedsku.

No, sjednica Vijeća, koju je sazvala predsjednica Republike, odgođena je do daljnjega. Prema neslužbenim informacijama odgoda je uslijedila zbog službenog posjeta predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Japanu i obveza premijera Plenkovića.

Prema dostupnim informacijama, u Vladi je već napravljen plan budućih aktivnosti u procesu nabavke nove eskadrile borbenih aviona. Nakon što Vijeće za branu odobri slanje zahtjeva za ponudama američkom Lockheed Martinu i švedskom SAAB-u očekuje se da oni svoje konačne ponude dostave do listopada. Nakon toga bi se te ponude u MORH-u i Vladi razmatrale negdje do veljače sljedeće godine kada bi se donijela konačna odluka o prihvaćanju jedne od njih. Nakon toga ostavilo bi se četiri mjeseca za razgovore s odabranim ponuditeljem te bi ugovor bio potpisan u lipnju sljedeće godine. Negdje pred parlamentarne izbore.

Kao što je Jutarnji list već objavio, predstavnici Glavnog stožera i Ministarstva obrane već su obavili prvi krug razgovora s predstavnicima američke vojske i Lockheed Martina te švedskog ministarstva obrane i SAAB-a.

Prema neslužbenim informacijama američka strana pokazala je veliki interes za opremanje Ratnog zrakoplovstva nekim od modela aviona F-16. No pitanje je što Hrvatska može platiti i kada bi odabrala kupnju novog aviona upitno je kada bi on mogao doći u Hrvatsku. Ako se pak odluči za modernizirani polovni F-16 u ovom su trenutku najvjerojatnija opcija polovni avioni iz Grčke.

U slučaju Švedske, MORH je službeno potvrdio kako je na sastanku u Zagrebu sa švedskom delegacijom bilo razgovora o nabavci borbenih aviona. Prema neslužbenim informacijama, švedska strana nudi relativno brzu isporuku polovnih ili novih aviona Gripen C i D verziju. Na sastanku u Zagrebu sa švedskom delegacijom bio je i Robert Kopal, premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost, što se tumači premijerovim potezom da pod kontrolom drži ovaj drugi pokušaj nabavke aviona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:14