LINIĆ NEMA MILOSTI

'POLA MILIJARDE KUNA DUGA PLATIT ĆE OSOBNOM IMOVINOM' 421 direktor nije plaćao porez

Gotovo pola milijarde kuna Porezna uprava namjerava naplatiti od osobne imovine direktora i vlasnika tvrtki jer dok su ih vodili, državi namjerno nisu plaćali porez. Porezna uprava do sada je, prema podacima koje je donio Novi list, donijela 402 rješenja po kojem direktori dužnici moraju platiti 468,3 milijuna kuna, i to od svoje privatne imovine.

Naplata međutim ide prilično loše i sporo. Do sada je Porezna uspjela naplatiti manje od 3 posto tog duga - 12,72 milijuna kuna. To su uspjeli naplatiti od onih za koje je već doneseno i drugostupanjsko rješenje Porezne uprave da su namjerno izbjegavali plaćanje poreza ili od onih koji se nisu žalili na rješenje, već su odmah platili. Na udaru Porezne našli su se direktori i vlasnici tvrtki koje duguju porez, ali ne zato što su loše poslovali, nego zato što su namjerno izbjegavali plaćanje obveza državi iako su imali novca.

Ilegalno bogaćenje

Umjesto da plate porez, gomilali su dugove tvrtke, istodobno izvlačili novac iz njih i bogatili se ili ga prebacivali na račune drugih tvrtki.

Od prošle godine na snazi je zakon kojim se tome odlučilo stati na kraj. I prema njemu su direktori ili vlasnici tvrtke osobe koje osobnom imovinom odgovaraju za poslovanje tvrtki.

Oni su porezni jamci

Njih zakon tretira kao porezne jamce pa kad Porezna utvrdi da namjerno nisu plaćali porez, država se naplaćuje od imovine.

- Porezna uprava pokrenula je 557 postupaka utvrđivanja zluporabe prava u poreznom postupku, od čega se trenutno vodi 421 postupak za ukupni dug od 801,6 milijuna kuna. Donijeli smo 420 rješenja za 468 milijuna kuna - odgovorili su Novom listu iz Porezne uprave.

Put do naplate nije jednostavan, čak i kad rješenje postane pravomoćno osoba se ima pravo žaliti sudu. A nakon toga država treba naći imovinu od koje se može naplatiti. Budući da se kod nekih direktora Porezna nije mogla naplatiti novcem jer ga na osobnim računima nisu imali, krenulo se u ovrhe nad nekretninama u onim slučajevima gdje je doneseno pravomoćno rješenje. Zasad su pred nadležnim sudovima pokrenuli 14 postupaka ovrhe nad nekretninama za ukupni iznos duga od 11,5 milijuna kuna. Poreznicima bi bilo najlakše kad bi dug mogli naplatiti s osobnih računa jer se ostaloj imovini teško ulazi u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:35