POZADINA UPLATE 400.000 €

Polančec nije zakuhao samo aferu Spice nego i loš ugovor s Nestléom

Polančec se javno hvalio da je on sredio ugovor s Nestléom. Taj posao odradio je preko vlasnika Vitaminke Ilije Sirovine
Damir Polančec i Darko Marinac
 Damjan Tadic / CROPIX

Vijest da je na švicarskom računu bivšeg čelnika Uprave Podravke Darka Marinca otkriveno oko 400.000 eura, koje je uplatio tamošnji Kreis Industriehandel, u Podravkinim menadžerskim krugovima nikoga nije pretjerano iznenadila. No iznenadilo ih je nešto drugo: konačna svota koju je Podravka Kreisu početkom 2002. platila kako bi od njih preuzela distribuciju Nestléovih proizvoda na tržištima Srbije, BiH i Kosova. Gotovo 15 milijuna eura.

- Službeno je tada objavljeno kako nas je taj deal stajao oko devet milijuna eura. Otkud je sad isplivalo dodatnih pet, nikome nije jasno - govori nam jučer visokoranigrani Podravkin menadžer.

Niska profitabilnost

Podravka je kao distributer Nestléa financijski prošla jako loše, domeće taj menadžer, pa je cijelo vrijeme visilo u zraku pitanje tko je onda zaradio. Zato novac na Marinčevu računu nije posebno iznenađenje, zaključuje.

Ugovor s Nestléom potpisan u travnju 2002. trajao je pet godina, a Švicarci su malo prije tog roka raskinuli suradnju s Podravkom u Srbiji. Ugovor im je to omogućavao na tržištima na kojima se nije ostvarivao prodajni plan, odnosno godišnji rast od 12 posto.

Deal s moćnom multinacionalkom Podravki je donosio oko 400 milijuna kuna prometa godišnje - a planiralo se barem pola milijarde već u prvoj godini - i samo desetak milijuna kuna operativne dobiti. Malo je dakle reći da je Podravka Kreisu isplatom 110 milijuna kuna casha u dvije tranše debelo preplatila taj posao. To više jer je koprivnička tvrtka morala isplatiti i distributere koji su “dilali” Nestléovu robu u Hrvatskoj. Usput - Kreis i danas distribuira Podravkine proizvode na zapadnoeuropskim tržištima.

Posebno je u cijeloj priči zanimljivo što iza Kreisa stoji okretni švicarski poslovnjak s hrvatskom putovnicom Ilija Sirovina, koji je većinski vlasnik banjolučke Vitaminke. Posao s Ilijom Sirovinom javna je tajna, dogovarao je tadašnji član Uprave Podravke Damir Polančec, koji se godinama hvalio kako je Podravki donio ugovor s moćnim Nestléom. Još jedan veliki posao sa Sirovinom Polančec je snažno gurao i zagovarao, a zamalo se i ostvario - preuzimanje Vitaminke.

Banjolučku je tvrtku poznatu po preradi voća i povrća Podravka trebala kupiti potkraj 2006., odnosno tijekom 2007. godine. Slučajno ili ne, u doba kad je varaždinska Fima od PBZ-a i Francka već preuzela 10,6 posto dionica Podravke, vlasnički paket zbog kojeg se Polančecu i njegovoj ekipi danas sudi u megaaferi Spice teškoj 400 milijuna kuna.

Neuspjela akvizicija

Sve je bilo pripremljeno za tu akviziciju - od dubinskog snimanja Vitaminke do završnih pregovora sa Sirovinom. Onda je na Nadzorni odbor Podravke “sletio” konačni prijedlog koji su branili Darko Marinac te dio Uprave ojačan konzultantom Damirom Novotnyjem, koji je obavio dubinsko snimanje banjolučke tvornice.

Prijedlog je bio, kako se tada pričalo, da Podravka za Vitaminku navodno plati čak 250 milijuna kuna. Dio članova NO-a ustvrdio je da je taj iznos “nerealno visok” i branio je svoja stajališta. Marinac i Novotny su se povukli, akvizicija neslavno propala.

Podravkina ekipa koja je bila ‘”umočena” u Spice, svjedočili su tih dana neslužbeni menadžerski izvori, nagovarala je potom Iliju Sirovinu da im pomogne u otkupu spornog dioničkog paketa koji je formalno držala Fima. On ih je glatko odbio. Poslije su se Podravkini menadžeri uz potporu Polančeca, tada već Sanaderova potpredsjednika Vlade, obratili drugim financijskim izvorima uz pomoć kojih su zatvarali spornu konstrukciju.

Nakon što je Podravka u travnju 2002. potpisala ugovor o distribuciji Nestléovih proizvoda u regiji, Polančec u koprivničku kompaniju iz Zagreba dovodi Sašu Romca i povjerava mu da se skrbi o poslu s Nestléom koji je trebao donijeti milijune. Ubrzo cure i prvi detalji kontroverznog ugovora Podravke i Nestléa. Švicarci su tim ugovorom dobili pravo prvokupa Vegete, i to u slučaju da postoje i jednakovrijedne ponude. Osim toga, Nestlé je mogao u slučaju raskida ugovora preuzeti svu Podravkinu prodajnu logistiku na terenu.

Kuda kreće istraga

Sedam godina od ugovora s Nestléom i tri godine od neuspješnog preuzimanja banjolučke Vitaminke, ista ekipa koja je odrađivala milijunske poslove s Ilijom Sirovinom - Damir Polančec, Darko Marinac i Saša Romac - pada u “aferi Spice” pod optužbom da je Podravkinim novcem nezakonito željela preuzeti dionice tvrtke. Uz njih, na optuženičkoj klupi naći će se članovi Uprave Zdravko Šestak i Josip Pavlović, propali vlasnici varaždinske Fime i splitskog SMS-a Milan Horvat i Srđan Mladinić te zagrebački odvjetnik Zoran Marković.

Hoće li istraga sada krenuti i prema švicarskom poslovnjaku Iliji Sirovini te njegovu ugovoru s Podravkom teškom gotovo 15 milijuna eura - tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:01