OPET DRAMA PJEŠAKA U OSIJEKU

POLICAJAC MU UKRAO BOŽIĆ: Žurio sam po 300 kn božićnice da mogu kupiti drva i prešao praznu cestu na crveno. Tretirao me kao kriminalca i oderao globu

Ilustracija
 Srđan Vrančić / Hanza Media, Vlado Kos / Hanza Media

Na meti osječke policije u utorak se našao 59-godišnjak teškog socijalnog stanja s osječkog područja, a kako piše Glas Slavonije, gospodin je postao žrtvom policijske represije.

Baš kao i starija gospođa prema kojoj je jedan policajac svojevremeno primijenio fizičku prisilu, a prizori tog događaja su obišli cijelu Hrvatsku, u utorak je nova policijska 'žrtva' prešla preko pješačkog prijelaza, malog i relativno slabo prometnog, u Prolazu Ante Slavičeka, u centru Osijeka, dok je na semaforu gorjelo crveno svjetlo. Na cesti u tom trenutku u blizini nije bio nijedan automobil.

Sve se dogodilo nešto poslije 9 sati ujutro kada je policajac zatekao 59-godišnjaka u prekršaju i odmah mu prišao, zamolivši ga da krene za njim. Pedesetdevetogodišnjak je bez pogovora pošao za njim, a ovaj ga je odveo u prostor ispred ulaza jedne od obližnjih zgrada. Zatim je zatražio pomoć kolege koji je bio u blizini u civilu jer mu “veza” s policijskom postajom nije radila.

- Prešao sam cestu na crveno i to sam odmah policajcu priznao. Žurio sam se u banku jer je sjela božićnica od Grada i napokon ću si kupiti malo drva. Živim od socijalne pomoći i molio sam policajca da mi ne piše kaznu, nego da mi izda neko upozorenje ili nešto. Stvarno nemam čime platiti kaznu, jer ako je platim, nemam za drva. Provjeravali su me kao da sam neki kriminalac, a nisam do sada nikakve kazne imao - ispričao je Glasu Slavonije 59-godišnjak, koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako mu je policajac rekao da mora napisati kaznu, a on neka se poslije na nju žali.

- Idem sada u banku po svoju božićnicu, a nemam pojma što ću s kaznom - dodao je 59-godišnjak i otišao po 300 kuna koje je za Božić dobio od Grada Osijeka. Policajac mu je na isti iznos izdao uplatnicu.

- Policajac je ocijenio kako je zbog okolnosti počinjenog prekšaja potrebno ispisati novčanu kaznu i ponudio građaninu da iskoristi zakonsku mogućnost te plati pola kazne u roku od tri dana – odgovorio je na upit Glasa Slavonije Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

- Prema zakonu te Pravilniku o izdavanju pisanog ili izricanju usmenog upozorenja, upozorenje se može izdati ako se radi o prekršaju osobito lake naravi i da počinitelj nije prije činio slične prekršaje. Tada mu se može izdati pisano upozorenje ili izreći usmeno upozorenje. Prekršajima osobito lake naravi smatraju se prekršaji kojima nije izazvana opasnost niti je nastala šteta za druge osobe, navodi glasnogovornik.

Policija je lani u Osječko-baranjskoj županiji izdala 34.514 upozorenja zbog raznih prometnih prekršaja, što je, kako tvrdi, trećina ukupnog broja onih koji su u prekršaju zaustavljeni. Prema kojim kriterijima su upozorenja izdana, znaju samo oni koji su ih i napisali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:37