UPOZNAJTE JUNAKE

POLICAJCI PO MRKLOM MRAKU I OLUJNOM JUGU SPAŠAVALI TRUDNICU 'Najgore je bilo u Viškom kanalu, od velikih valova pucali su dijelovi opreme na brodu'

 PU splitsko-dalmatinska

Posada ophodnog broda "Split" priskočila je u pomoć pacijentici s Visa po mrklom mraku i olujnom jugu te je po visokim valovima prevezla sigurno do splitske luke, kako bi što hitnije stigla do bolnice.

Zapovjednik ophodnog broda "Split", viši policijski narednik Delsio Ivanišević (49), policijski narednik Filip Samardžić (31) i mornar policajac Jure Matković (28) u prvim satima petka, na Dan žena, u 3.50 sati ukrcali su 30-godišnju pacijenticu, piše Slobodna Dalmacija.

Radilo se o hitnoj medicinskoj intervenciji i prijevozu u pratnji medicinskog osoblja, a zbog loših vremenskih uvjeta koji su na kopnu "zavezali" i katamaran, a nije mogao letjeti ni helikopter HV-a, prijevoz se mogao obaviti jedino morskim putem uz pomoć hrabrih policajaca.

Trebalo se policijskim plovilom dužine 14 metara "probiti" kroz valove i k tome ploviti "najnježnije" moguće te 33 nautičke milje do Splita.

Problem u Viškom kanalu

- Zajedno smo kao posada već osam godina. Bila je ovo vrlo zahtjevna intervencija, koja je na zadovoljstvo svih nas, a posebno pacijentice, uspješno obavljena - doznaje se od članova posade ophodnog broda "Split", plovila tipa B, koji su se odmah nakon ove akcije spašavanja ljudskog života vratili svom uobičajenom poslu.

Policijski djelatnici otkrili su kako je plovidba bila prilično teška, s obzirom da su vremenski uvjeti bili izrazito nepovoljni, puhao je olujni vjetar, vrijeme je bilo oblačno i maglovito, a more je bilo prilično valovito (stanje 4-5).

- Najviše poteškoća imali smo u Viškom kanalu, na dionici od otoka Visa do otoka Vodnjaka, gdje je uslijed udara valova došlo do pucanja pojedinih dijelova opreme na plovilu - doznaje se od policijske posade, kao i to da je noćna plovidba inače izuzetno zahtjevna, ali im ne predstavlja poseban problem, jer je posada osposobljena i uvježbana za ovakve situacije.

- Tijekom službe, a pogotovo kad se radi o spašavanju ljudskih života, mi smo uvijek spremni pa isplovljavamo i u situacijama kad stanje na moru nije najpovoljnije za plovidbu, naravno na način da uvijek vodimo računa i o žurnosti situacije te sigurnosti osoba. Zbog našeg bogatog iskustva ova situacija nije nam predstavljala poseban problem i opet bismo učinili isto - ističu zapovjednik plovila i njegova posada, koji su u Split uplovili u 6.10 sati, gdje je pacijenticu dočekao kombi hitne medicinske pomoći.

Nadzor granice

Naravno, ovaj policijski trio je nakon sigurnog prijevoza i iskrcavanja životno ugrožene osobe nastavio s redovnim poslovima nadzora i zaštite državne i vanjske EU granice.

Naime, spomenuta posada obavlja četverodnevnu službu na moru, a prvenstvena zadaća joj je upravo taj nadzor. Inače, Postaja pomorske policije Split pokriva čak 38 posto cjelokupne državne granice na moru, piše Slobodna Dalmacija.

- Kao načelnik Postaje pomorske policije Split, s ponosom ističem kako u posadi policijskih plovila imam takve pomorske policajce koji su osposobljeni odgovoriti na sve ugroze na moru i koji su unatoč vremenskim neprilikama izvršili ovako zahtjevan žuran medicinski prijevoz u noćnim uvjetima plovidbe - zaključio je načelnik Postaje pomorske policije Joso Vujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:14