ČAROBNJAK S MIŠEM IZ KNINA

Policajci zapanjeni: Tražili opasnog hakera, a našli nadarenog učenika

Mladić je mjesecima krao podatke, među ostalim i s policijskih servera, a onda samo jednom nije sakrio svoju IP adresu pa su ga otkrili. Šokirao je majku, a zadivio policajce
 Ranko Šuvar/CROPIX

KNIN - Trebali su mu samo obično kućno računalo i internet veza. Upadao je na zaštićene web stranice i na njima iz zabave mijenjao sadržaj te krao podatke, a znao je pregledavati i interni MUP-ov server. Majka je mislila da igra igrice, a kada je počinio samo jednu pogrešku, otkriveno je da je riječ o srednjoškolcu iz Knina. Šokirao je majku, a zadivio policijske istražitelje. Prozvan je kninskim Čarobnjakom s mišem. Uhvaćen je nakon što je samo jednom zaboravio prekriti svoju IP adresu.

Kopirao šifre

Mladi kninski haker preko osobno izrađenih programa cijelu je prošlu godinu upadao i tražio rupe u raznim sustavima. Podatke je pritom pohranjivao na svoja računala, kopirao pristupne šifre više korisnika Gmaila, Hotmaila i Yahooa, najpoznatijih servisa koji korisnicima nude besplatne e-mail usluge, što je bio samo djelić njegova širokog spektra mogućnosti.

Jednostavno, prema službenom policijskom izvoru, u svakom trenutku mogao je čitati elektronsku poštu vlasnika korisničkih računa koje je obrađivao, slati umjesto njih poštu i raditi što je god želio s njihovim podacima, pri čemu su redom padale sve stranice koje je otvarao, čak i one s debelom zaštitom.

“Čarobnjaka s mišem” nakon identifikacije i obavljenih istražnih radnji policija nije privela istražnom sucu s obzirom na to da svojim neospornim talentom nije napravio veliku štetu osim što je zadirao u tuđu privatnost. Njegov je identitet strogo zaštićen.

Dobro se skrivao

- Ne, nisam znala za te njegove sposobnosti - rekla je majka računalnog mahera, inače “običnog” učenika jedne od srednjih škola u Kninu, i da bude zanimljivije, mladić je u školi iz nastavnog predmeta informatika, valjda da se zaštiti, redovito namjerno dobivao ocjenu “solidna trojka”. Tako nitko nije mogao posumnjati u njega.

- Kada je policija pokucala na vrata, mislila sam da je napravio neku dječju glupost, ali kada su objasnili stvarne razloge, ostala sam šokirana i obuzela me panika. Cijelo sam vrijeme bila zbunjena, a on miran, ali ipak s podosta straha od mogućih posljedica - istaknula je majka.

Iz informatike je namjerno dobivao samo loše ocjene

S grižnjom savjesti što je majku uvalio u probleme, od mladića smo samo doznali da se odnedavno bavi kompjutorima, ali “da ima osjećaj kako je kao dijete umjesto dude varalice u ruke dobio miša”.

Naravno, o samoj tehnici surfanja i njegovim računalnim dosezima nismo razgovarali, što je tajio i svojim najboljim prijateljima. Vrlo je obrazovan i načitan, te se vidi da mu je strašno žao što je majku i sestru dječačkom radoznalošću na neugodan način upoznao s policijom i svojim skrivenim iznimnim mogućnostima. Doznali smo i tragičnu i tužnu stranu mladićeve obitelji. On i sestra su, naime, takoreći odrasli bez oca, koji je od posljedica iznenadne i teške bolesti preminuo u 24. godini.

- Skromna smo obitelj koja se bori za život - rekla je samohrana majka koja kao zdravstvena djelatnica radi u smjenama. - Prošli smo sve nedaće. Na poslu koji je iznimno zahtjevan provodim dane i noći. Kada bih išla na posao, a on ostajao kući u igri za kompjutorom, mislila sam da je najsigurniji. (Željko Huljev)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2022 21:20