TEK JE POČELO

POLICIJA I CIVILNA ZAŠTITA IZDALI VAŽNA UPOZORENJA GRAĐANIMA Zbog olujnog nevremena uvedene izvanredne mjere, prijete bujice i poplave

 Zagorje.com

Hrvatskom od jučer hara jako olujno nevrijeme. Policija i civilna zaštita izdali su jutros niz priopćenja u kojima upozoravaju građane na moguće posljedice vremenske nepogode.

Tijekom prijepodneva 15. studenoga Županijski centar 112 Pazin primio je nekoliko dojava građana vezano uz vremenske uvjete: D75 kod Antenala bila je zatvorena za sav promet od 08:35 do 13:30 sati (poplavljen kolnik uslijed plimnog vala); ŽC 5214 kod naselja Zambratija bila je poplavljena u dužini od oko 100 m (neposredno uz more); na području Labina došlo je do odrona kamenja na prometnicu između Labina i Raše; uslijed jakog vjetra došlo je do pada telefonskog kabela u naselju Bale, a u Puli (Vidikovac) do pada granja na prometnicu.

Padaju stabla, voda na kolniku

U večernjim satima područje županije ponovno je zahvatilo nevrijeme, praćeno jakim južnim vjetrom i kišom. ŽC 112 Pazin zaprimio je šest zahtjeva za tehničke intervencije vatrogasaca na području grada Umaga i Labina radi uklanjanja srušenog drveća sa prometnica, saniranja oštećenih krovišta (Umag i Labin) te crpljenja oborinskih voda iz ugostiteljskog objekta u Savudriji, javljaju iz istarske policije.

Zaprimljeno je sedam dojava o ugrožavanju prometa zbog pada stabala, nanosa zemlje i kamenja na kolnik, veće količine vode na kolniku, razbacanih kontejnera za smeće i porušene privremene prometne signalizacije. Angažirane su Istarske ceste i policija. Zaprimljena je jedna dojava za pad stabla na električne vodove u Umagu i pad telefonskog stupa u Ližnjanu kod Pule. U svim navedenim događajima nema dojava o stradalim osobama. prema informacijama VOC Pula JVP Umag, Labin i pula imali su ukupno 10 tehničkih intervencija na saniranju posljedica nevremena.

Ravnateljstvo Civilne zaštite izvijestilo je u uvođenju izvanrednih mjera u brojnim županijama.

Rješenjem Hrvatskih voda, Centra obrane od poplava Sektora E, 16. studenog u 07:45 sati - uspostavljne su izvanredne mjere obrane od poplave na području malog sliva Lika, vodomjer Tisovac. Donijeta je i odluka o ograničenju prometa na ŽC 512600 Mala Plana-Velika Plana i na nerazvrstanoj cesti Podstrana.

U 08:30 sati uspostavljene su izvanredne mjere obrane od poplave na području malog sliva Lika, vodomjer Kosinjski Bakovac i ograničenje prometa na ŽC 5153 Gornji Kosinj-Bakovac.

Prema trenutno dostupnim podacima, u slijedećih tri dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Aladin) iznosi od 2 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 78 mm/m2 (na slivu Kupe, Dobre, Korane, Mrežnice i Gline), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do 94 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 36 mm/m2.

Obilne kiše očekuju se u gorskoj Hrvatskoj

Prema trenutno dostupnim podacima, u slijedećih deset dana ukupna prognozirana oborina na području sektora D (prema modelu Ecmwf) iznosi od 3 mm/m2 (na slivu Biđ Bosuta) do 97 mm/m2 (na slivu Kupe, Dobre), na slivu rijeke Save i Krke u Sloveniji do više od 100 mm/m2, a na slivu Une, Bosne i Vrbasa u BiH do 42 mm/m2.

Glavnina prognozirane oborine očekuje se do nedjelje 17. studenog, pri čemu se obilnija oborina očekuje u gorskoj Hrvatskoj, dok će oborina u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti manjeg intenziteta, te se očekuje daljnji porast vodostaja na području sektora D, prije svega vodotoka nižeg reda uz mogućnost uvođenja redovnih, izvanrednih mjera obrane od poplava, prije svega za dionice gornjeg toka rijeke Save.

Sastao se stožer Civilne zaštite

Obilne oborine do ponedjeljka 18. studenog te u manjim količinama do subote 23. studenog prognozirane su na sektoru E (Sjeverni Jadran) i F (Južni Jadran).

U prostorijama Ureda gradonačelnika, u Omišu, s početkom u 11:00 sati, održana je jučer sjednica Stožera civilne zaštite Grada Omiša. Na sjednici je razmatrano trenutno stanje vodotoka rijeke Cetine i razina mora te je dogovorena koordinacija u svezi poduzimanja mjera i aktivnosti u prevenciji i sanaciji mogućih šteta uslijed plimnog vala rijeke Cetine i mora na području Grada Omiša tijekom slijedećih nekoliko dana.

Naime, zbog velike količine oborina i povećanog dotoka u hidroenergetske akumulacije na rijeci Cetini s jedne strane i prognoziranog produbljivanja ciklone s povećanjem razine mora s druge strane, tijekom nadolazećeg vikenda postoji realna mogućnost pojačanog plavljenja naselja i cestovnih komunikacija na području grada Omiša. Na sjednici Stožera su nazočili predstavnici Hrvatskih voda i HE Zakučac. Posebno se prati razvoj događaja i komunikacija nadležnih službi.

Zadarska županija

Zbog visokog vodostaja rijeke Zrmanje i nepovoljne vremenske prognoze za sljedeća dva dana, Hrvatske vode proglasile su 15. studenog redovne mjere obrane od poplava na rijeci Zrmanja (područje malog sliva Zrmanja-zadarsko područje, rijeka Zrmanja dionice: ušće-Brana Razovac i Brana Razovac - vrelo).
U prijepodnevnim satima 15. studenog, vezano uz uvođenje redovnih mjera, u suradnji sa ravnateljstvom civilne zaštite, Služba civilne zaštite Zadar, aktiviran je stožer civilne zaštite Grada Obrovca u užem sastavu.

Dubrovačko-neretvanska županija

Ston – 15. studenog u 17:42 sati: primljena informacija od DVD-a Ston o podizanju razine morske vode na području Broca. Postavili su 60 vreća sa pijeskom kojima su zagradili prolaz u dvije ulice da ne prodire more u njih. Na intervenciju izašlo 4/2 pripadnika DVD Ston. U 19:15 iz DVD Ston javili da su sa cesta oko Stona uklonili dva stabla koja su pala na cestu. Na intervenciju izašli 3/1 pripadnika DVD Ston.

Ravnateljstvo Civilne zaštite upozorava na moguće poplave tijekom subote.

Na srednjem i južnom, a navečer i na sjevernom Jadranu očekuje se jako (v> 10 m/s) i olujno (v> 17m/s) jugo, s udarima od 20 do 29 m/s.

Obilna kiša, od 40 do 80 mm, lokalno i više, na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije, a mjestimice i izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz prolazno pojačan vjetar i obilnu kišu u kratkom vremenu pa može biti bujičnih poplava i poplavljivanja riva.
Veća količina kiše od 30 do 50 mm tijekom jutra i prijepodneva i u središnjoj Hrvatskoj.

Grad Zagreb: Kiša će na širem području grada biti obilna, osobito rano ujutro i tijekom prijepodneva. Do 7 sati palo je između 20 i 30 mm, na Sljemenu 35 mm.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31