MAJKA FRANE DESPIĆA

'Policija je odustala, ali ja neću dok ne nađem ubojicu svoga sina'

Nekoliko dana nakon 18. rođendana Frane Despić ubijen je na Ribnjaku. Dvije godine poslije i policija i tužiteljstvo su dignuli ruke od tog slučaja, samo njegova obitelj još traži ubojicu
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB -Sve je spremno za akciju. Odštampat ćemo stotine plakata i njima zasuti grad. Tražimo od policije da uhvati ubojice mog sina. Od prijatelja tih ubojica tražimo da više ne šute i da ih prokažu. Neka pravosuđe počne raditi svoj posao -odlučna je Jadranka Despić, majka Frane Despića koji je nekoliko dana nakon navršenog 18. rođendana nasmrt izboden u zagrebačkom parku Ribnjak.

PETICIJA: Stop nasilju - reagirajmo svi skupa i zajedno napravimo promjene

Veliki obrat

Plakate će lijepiti po cijelom gradu, koliko god puta bude potrebno, dodaje, dok se policijska istraga ne pomakne s mrtve točke.

Frano je ubijen 15. ožujka 2008. godine. Bio je sudionik masovne tučnjave koju su, prema policijskim tvrdnjama, kasnije potvrđenim na sudu, započeli njegovi prijatelji, svi odreda maloljetni.

Prema prvim izvješćima uboden je tri puta, a jedan od mladića iz suprotstavljene skupine, Aleksandar Koprenica, koji je tada imao 23 godine, predao se na nagovor oca jutro poslije. On je policiju odveo do noža bačenog u koš za smeće, a sam je u konfuznom priznanju rekao da je mahao nožem prema Frani.

Policija ga je kazneno prijavila, a Franini prijatelji, među kojima i njegov brat Ante, na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda osuđeni su za sudjelovanje u tučnjavi i dobili su kazne humanitarnog rada. Iz suprotne skupine svi su okarakterizirani samo kao svjedoci.

No, lani u listopadu došlo je do velikog obrata. Tužiteljstvo je izvijestilo da nakon 18 mjeseci istrage i sedam različitih vrsta vještačenja ne mogu bez sumnje dokazati da je Koprenica počinitelj.

Odbacili su prijavu policije i suđenje nikad nije počelo. Iako je dan nalog za novu istragu, policija se nije maknula s mrtve točke. Novih saznanja nemaju, tvrde u priopćenju.

Franina majka nije htjela odustati pa je putem odvjetnika Silvija Degena podignula privatnu tužbu protiv Koprenice. Sud ju je odbacio. Jadranka se žalila i sve je završilo na Vrhovnom sudu. Ovih dana na kućnu bi joj adresu trebala stići odluka.





Još trojica s noževima

- Nemam više vjere u institucije i znam da će žalba ponovno biti odbačena. Čak i da mi dopuste privatnu tužbu, nećemo saznati tko su svi počinitelji. Jer, osim protiv Aleksandra, nemamo više protiv koga podići tužbu. A bilo ih je više -kaže Jadranka.

Tužiteljstvo je, objašnjavajući zašto su odustali od progona osumnjičenog, navelo da je policija od početka znala kako su te kobne večeri još najmanje trojica Aleksandrovih prijatelja imali noževe. No, nisu nisu znali koja trojica jer noževe nisu pronašli, a Koprenica je šutio. Prijavili su samo njega, znajući da nedostaju tri noža.

Vještačenje je pokazalo da Koprenica nije zadao ubodne rane, a Frano je uboden osam, a ne tri puta. Razbijena mu je boca na glavi, a kad je pao na pod, netko ga je gazio i slomio mu rebra. Prerezan mu je i vrat. Tri su rane na leđima.

- To nije napravila jedna osoba. Zašto šutiš, Aleksandre? Koga štitiš? Olakšaj dušu - poručuje Jadranka.

Pogreške iz mladosti

Franini su prijatelji sada, prvi put nakon točno dvije godine, istupili u medije.

- Nisu nas zvali na prepoznavanje, a tada smo još možda i mogli pokazati tko je imao noževe. Danas jako teško. Odmah su nas označili kao huligane i napadače i nismo imali nikakvih prava. U pritvoru su nas čuvari posprdno ispitivali je li nam žao što smo si sami ubili prijatelja. Policija je pogreškom Koprenicu stavila u isti kombi kao i nas i tada su ga pitali je li njemu žao što je potegnuo nož. Rekao je da mu je jedino žao što se porezao po ruci -pričaju mladići.

Priznaju da nisu sveci i da su upadali u nevolje. Ipak, s nekažnjenom smrću prijatelja ne mogu se pomiriti.

Jedan od njih kaže da je ispred postaje sreo mladića iz protivničke skupine za kojeg je bio siguran da je imao nož.

- Povikao sam: ovaj je imao nož. A on mi je hladnokrvno uzvratio da nas je sve dobro zapamtio i da će biti problema. I mi smo nekako u isto vrijeme kada i prijatelji Luke Ritza lijepili plakate po gradu. I mi smo tražili ubojice. No, naše je plakate netko skinuo u roku od sat vremena. Svi su tražili ubojice Luke Ritza. Franine nitko. Jer, označeni smo kao ološ - pričaju.

Odvjetnik obitelji Silvije Degen ogorčen je razvojem događaja. Ne želi predviđati odluku Vrhovnog suda, ali se boji da je stvar izgubljena još od silnih pogrešaka policije dan nakon ubojstva.

- Neka policija ponovno pozove sve sudionike tučnjave. Netko će im nešto reći - kaže.

Franini prijatelji kažu da nisu vidjeli trenutak ubojstva. Bilo je mračno i svuda su letjeli udarci. Smatraju da će, budu li uporni u svojim akcijama, i oni pronaći pravdu kao i prijatelji Luke Ritza.

Istodobno ispravljaju i neke svoje pogreške iz mladosti.

GDJE SE SVE POGRIJEŠILO?

1. Policija je kazneno prijavila samo Aleksandra Koprenicu, a u istrazi su znali da su još trojica počinitelja imali noževe, tvrdi tužiteljstvo

2. Policija nije pozvala sve sudionike tučnjave na međusobno prepoznavanje, tvrde Franini prijatelji smatrajući da su tada mogli utvrditi tko je sve imao noževe iz protivničke skupine.

3. Tužiteljstvo je u listopadu prošle godine odustalo od progona osumnjičenika za ubojstvo jer su vještačenja pokazala da on nije zadao ubodne rane Frani Despiću. Nisu podigli optužnicu protiv nepoznatih počinitelja nego su naložili novu istragu.

4. Više od 120 dana od naložene nove istrage, policija nije pozvala nikog iz Franinog društva na nove razgovore, niti su prikupili nova saznanja koja bi bila drugačija od prijave koja je odbačena

5. Jadranka Despić traži da se prihvati djelomično priznanje Aleksandra Koprenice da je napadao nožem i pita se zašto nije utvrđeno tko je sve imao noževe kobne večeri

6. U rješenju za odvojeni postupak u kojemu su osuđeni Franini prijatelji, stoji kako je Frano ubijen od strane Aleksandra Koprenice. Jadranka Despić se pita kako ta tvrdnja ne vrijedi kada se Koprenici trebalo suditi

7. Franino društvo u pritvoru je ostalo nekoliko dana, a Kopreničina grupa je puštena na slobodu. Policija je od njih tražila samo da priznaju krivnju, a oglušili su se na tezu o četiri noža, kažu mladići

8. Jadranki Despić nisu dozvolili da vidi tijelo ubijenog sina nego ga je identificirao maloljetni brat. Odvjetnik dodijeljen po službenoj dužnosti nikad joj se nije javio. Franin brat nije pušten iz pritvora na sprovod bratu jer pravosudna policija nije mogla osigurati pratnju. Jadranka ni danas nije doznala razlog.

9. Ni danas nisu majci vraćene osobne stvari njenog sina Frane Despića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:02