ESIH NEĆE BITI KAŽNJENA

POLICIJA NEĆE REAGIRATI NA SPORNU ZASTAVU STRANKE BRUNE ESIH Obmanjuje li Milina javnost ili ne poznaje zakone koje policija mora primjenjivati?

 
Nikola Milina (u krugu)
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ravnatelj policije Nikola Milina ne poznaje dobro zakone koje policija mora primjenjivati u svome radu ili pak svjesno obmanjuje javnost jer se primjenom zakona na koju je policija obvezna ne želi zamjerati Bruni Esih i Tomislavu Jonjiću iz stranke Neovisni za Hrvatsku, koji su iz prostorija stranke u Jurišićevoj ulici u Zagrebu izvjesili hrvatsku zastavu koja na grbu ima prvo bijelo polje.

Građani su reagirali na to te dojavili policiji kako izgleda zastava koju su izvjesili Esih i Jonjić, a policija je dva puta bila u njihovim stranačkim prostorijama, no Milina kaže da se protiv njih neće podnositi prijava.

- Izišli smo na mjesto događaja, to je naša obveza na svaku dojavu građana. Utvrđeno je da nema elemenata kaznenog djela niti prekršaja - rekao je ravnatelj policije Nikola Milina.

To, međutim, nije istina. Još je od prosinca 1991. godine na snazi Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske koji vrlo precizno opisuje izgled naše zastave i grba te predviđa sankcije za one koji ističu zastavu ili grb u obliku koji nije propisan. U članku 4. toga zakona izričito se navodi kako se grb, zastava i himna mogu upotrebljavati samo u obliku koji je opisan u Ustavu i u zakonu.

"Grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu se rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uređeni ovim zakonom. U grbu i na zastavi Republike Hrvatske ne može se ništa mijenjati. Iznimno, ako je statutom ili drugim propisom pravnih osoba predviđeno, dijelovi grba ili zastave Republike Hrvatske mogu se rabiti kao sastavni dio drugih amblema odnosno znakova, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske", glasi članak 4. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.

Nadalje, u članku 7. se izričito navodi da je prvo polje u grbu, ono gore lijevo, crvene boje.

"Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih (srebrnih) polja tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna s pet šiljaka koja se u blagom luku spaja s lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1: 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1: 1. Najstariji poznati grb Hrvatske sadrži u štitu na plavom polju žutu (zlatnu) šesterokraku zvijezdu s bijelim (srebrnim) mladim mjesecom. Grb Dubrovačke Republike sadrži u štitu na modrom polju dvije crvene grede. Dalmatinski grb sadrži u štitu na plavom polju tri žute (zlatne) okrunjene leopardove glave. Istarski grb sadrži u štitu na modrom polju žutu (zlatnu) kozu okrenutu ulijevo s crvenim papcima i rogovima. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije poprečne bijele (srebrne) grede, a između greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna na lijevo. U gornjem plavom polju je žuta (zlatna) šesterokraka zvijezda. Grb je obrubljen crvenom crtom", glasi članak 7. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske.

U članku 27. istoga zakona definirana je prekršajna odredba po kojoj će se pravna osoba kazniti u "dinarskoj protuvrijednosti 50 do 300 DEM" ako "rabi grb ili zastavu Republike Hrvatske u obliku ili sadržaju koji nisu utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i ovim zakonom (članak 4. stavak 1) ili suprotno odredbi članka 4. stavka 2. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:47