SPORAN POSTUPAK

POLICIJA O LEGITIMIRANJU NOVINARKE U REDAKCIJI 'Nismo pogriješili, sve je po zakonu. Kad smo utipkali njezino ime u sustav, dobili smo prazan ekran'

Đurđica Klancir
 Marko Todorov / CROPIX

Pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić za N1 je komentirao slučaj novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir, koju je u utorak u redakciji legitimirala policija zbog privatne tužbe koju je protiv nje pokrenuo HDZ-ovac Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan.

Bukvić kaže da policija nije pogriješila kad je ušla u redakciju u kojoj Klancir radi samo kako bi utvrdila njezin identitet i dodaje da je Ravnateljstvo policije ocijenilo da je takvo postupanje policije bilo zakonito te da ih na eventualno daljnje postupanje može uputiti nadležni saborski odbor.

- Policija je dobila zamolbu od strane odvjetnika koji je zastupao privatnu osobu i na temelju te zamolbe u policijskoj postaji Sisak su vršene provjere putem našeg informacijskog sustava. U njemu nije pronađena osoba za koju su traženi podaci koji su bili potrebni za podnošenje privatne tužbe protiv fizičke osobe. Kada nismo pronašli podatke u informacijskom sustavu, a odvjetnik je u svojoj zamolbi dao i određene druge podatke gdje bi se mogli naći podaci o osobi za koju on sumnja da je počinila određeno djelo, a ukazivalo se da se podaci mogu naći na radnom mjestu osobe, a to je web protal Net.hr, policijska postaja Sisak zatražila je redovnu provjeru od kolega u Zagrebu, pojasnio je Bukvić.

Dodao je da u bazi MUP-a nema podataka za osobu imena i prezimena Đurđica Klancir, no postoje podaci o osobi koja se zove Đurđica Klancir-Ladišić, pa je ovakva provjera bila potrebna. Bukvić kaže da ovakve provjere nisu česte, no ipak postoje takvi zahtjevi.

Na pitanje novinara N1 o tome postoji li, nakon objave fotografija na kojima se vidi kako se župan Žinić druži s prvim čovjekom zagrebačke policije, koji je prije bio prvi čovjek sisačke policije, sumnja na zlouporabu ovlasti, Bukvić kaže da takvih sumnji zasad nema pa nije potrebna ni provjera.

Bukvić je rekao i da ne zna detalje postupka, no policija je, objašnjava, obavezna dostaviti podatke kako bi fizička osoba mogla podnijeti tužbu. Na pitanje zašto policija nije sa sobom imala nikakve dokumente, već samo mobitel s imenom odvjetnika, Bukvić kaže da ne vidi što bi još trebali imati sa sobom.

- Mi imamo pregled postupanja i iz tog pregleda postupanja nama je jasno što se događalo. Bude li potrebno, zatražit ćemo dodatna izvješća, izjavio je.

Upitan nije li sustav pretrage koji nije pokazao podatke o Đurđici Klancir, već tek nakon upisivanja 'Đurđica Klancir - Ladišić', neefikasan, Bukvić kaže:

- Predugo bi trajalo da ja objašnjavam sad što znače pouzdani podaci o osobi. Moramo imati službeno. Kad se upisalo Đurđica Klancir nije se pojavilo ništa, prazan ekran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 04:32