PODACI MUP-a

POLICIJA O REZULTATIMA PRIMJENE STROŽEG PROMETNOG ZAKONA 'Učinak provođenja pooštrenih sankcija može se vidjeti tamo gdje je najvažnije...'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Postroženi Zakon o sigurnosti prometa na cestama nakon dva mjeseca provođenja, donio je prve značajnije brojke, ali i dalje poražavajuće. Od 1. kolovoza kada je Zakon stupio na snagu pa do 30. rujna ukupno je sankcionirano 1347 počinitelja koji su počinili 1434 najteža prekršaja. Od prijavljenog broja osoba, njih 40 posto je i uhićeno.

- Kao što je i najavljeno, policija je s prvim danom stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama krenula s njihovom primjenom kako bi ispunila svrhu i krajnji cilj njihove izmjene, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, što je najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu. Najčešće evidentirani prekršaji su zbog vožnje pod utjecajem alkohola, vožnja prije stjecanja prava za upravljanjem, vožnja tijekom izrečenih mjera zabrane upravljanja, odbijanje alkotesta ili liječničkog pregleda - naglašavanju iz MUP-a ističući kako su 537 počinitelja uhitili od njih 1347 sankcioniranih.

Iz Ministarstva otkrivaju i kako su nadležnim sudovima predložili za 1078 prekršaja novčanu kaznu, dok su za njih 356 predložili zatvor.

- Za 100 počinitelja su potvrđene zatvorske kazne, za njih 111 nisu, dok se ostali postupci još vode. Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 60 dana nadležni su sudovi određivali u slučajevima gdje su počinitelji upravljali vozilima pod utjecajem alkohola kad je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg te kada su vozili prije stjecanja prava ili za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja. Trenutno maksimalna potvrđena novčana kazna je 30.500 kuna. Učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija možemo očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama - zaključuju iz MUP-a.

U prvih devet mjeseci ove godine ceste su odnijele 35 manje života nego u istom razdoblju lani kada su poginule 244 osobe. Ipak, policijska statistika pokazuje kako dio vozača i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu. Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, iz policije poručuju da će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti.

Najčešće evidentirani najteži prekršaji u prva 2 mjeseca novog Zakona:

- 528 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg,
- 465 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava za upravljanje vozilom,
- 216 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom,
- 118 prekršaja odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:11