MJERA SUSPENZIJE

POLICIJA O SVEĆENIKU KOJEG JE SUSPENDIRALA NADBISKUPIJA 'Sve se dogodilo u samostanu, nitko nam nije ništa prijavio, istražit ćemo o čemu je riječ'

Ilustracija
 Profimedia, robertharding

Nakon što je jutros objavljena vijest o o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije, oglasila se i PU splitsko-dalmatinska.

- Obzirom na medijski interes o događaju koji se navodno dogodio u samostanu u Splitu, što je već objavljeno u pojedinim medijima, obavještavamo Vas kako Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije zaprimila prijavu navedenog događaja, od strane žrtve ili iz drugog izvora. Međutim, bez odgode ćemo provjeriti sve navode, te ovisno o utvrđenom poduzeti daljnje potrebne radnje iz nadležnosti policije i o utvrđenom i poduzetom izvijestiti nadležno Državno odvjetništvo, navodi se u priopćenju za javnost.

Podsjetimo, Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije poslao je danas ujutro medijima priopćenje u kojem navode da je Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio obavijest "o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području Splitsko-makarske nadbiskupije" te je na temelju toga, u skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao kleriku mjeru obustave (suspensio), prenijela je Slobodna Dalmacija.

- Mjesni Ordinarij ima ovlast tu mjeru slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka. U isto vrijeme, Ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti (usp. kan. 1717) - objavili su.

Rezultate prethodne istrage Ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere koja će dati daljnje upute za postupanje, a ako se ustanovi da je prijava vjerodostojna, Ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima, napominju.

- Svrha ovoga postupka je put ozdravljanja i obnove te radi čuvanja dobrog glasa sviju, u prvom redu žrtve, u ovom trenutku nije moguće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage - zaključuju u priopćenju, no nisu naveli detalje o tome za koja je točno djela prijavljen njihov klerik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:23