OBJAVILI NA STRANICAMA MUP-a

POLICIJA OBJASNILA POSTUPANJE U SLUČAJU MINISTRICE ŽALAC 'Nije bilo elemenata kaznenog djela pa nismo ni podnijeli kaznenu prijavu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2019. u 18:35

Google Street View / Cropix

Slučaj ministrice Žalac, koja je automobilom naletjela na malu djevojčicu u Vinkovcima i pritom je teško ozlijedila ovih je dana dominantna tema u hrvatskim medijima. Tome je svakako pridonijela i činjenica da je vozačka dozvola ministrice istekla još prije dvije godine i devet mjeseci.

Ministrica je, prema vlastitim riječima, ponudila ostavku premijeru Plenkoviću, ali je on nije prihvatio uz objašnjenje da se radi o prekršaju, a ne o kaznenom djelu.

Mnoge je građane zanimalo i kako su policijski službenici postupali u ovom slučaju, zbog čega je MUP u utorak na svojim web stranicama objavio kako policija postupa u slučajevima prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama.

Njihovo priopćenje prenosimo ispod:

 - U slučaju saznanja da je došlo do prometne nesreće u kojoj ima smrtno stradalih ili teško ozlijeđenih osoba, policijski službenici izlaze na mjesto događaja i žurno poduzimaju sve radnje koje ne trpe odgodu (pružaju pomoć unesrećenim, pozivaju Hitnu medicinsku pomoć, vatrogasce i slično) te pristupaju provođenju očevida prometne nesreće.  

Ukoliko dođu do saznanja da je u prometnoj nesreći osoba smrtno stradala ili je zadobila teške tjelesne ozljede, o prometnoj se nesreći obavještava nadležno državno odvjetništvo koje potom ili prepušta obavljanje očevida policijskim službenicima ili preuzima rukovođenje očevidom te se očevid obavlja uz stručnu pomoć policijskih službenika.

Nakon provedenih izvida, ukoliko su utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti, nadležnom državnom odvjetništvu se podnosi kaznena prijava, a ukoliko nisu utvrđeni elementi kaznenog djela, kao što je slučaj s prometnom nesrećom u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac, dostavlja se Izvješće.

U Izvješću se dostavljaju sve činjenice i okolnosti koje su utvrđene tijekom obavljanja očevida te se navode druge radnje koje su poduzete (razgovori sa svjedocima, sudionicima i drugo). Nadležno državno odvjetništvo na temelju dostavljenog ili nalaže daljnje poduzimanje mjera i radnji ili donosi državno-odvjetničku meritornu odluku za konkretni slučaj.

Državno odvjetništvo može naložiti provođenje daljnjih izvida ili izvođenje nekih dokaznih radnji. Ukoliko je sudionicima prometne nesreće utvrđen određeni prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prekršaj se sankcionira - stoji u dokumentu koji je objavljen na stranicama MUP-a.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo