USTAŠKI POKLIČ

POLICIJA OBJASNILA ZAŠTO NEĆE PRIJAVITI THOMPSONA IAKO JE VIKAO 'ZA DOM!': 'Slijedom dosadašnje prakse...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2018. u 14:27

Glina, 050818.
Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.
Koncert Marka Perkovica Thompsona.
Na fotografiji: Marko Perkovic Thompson.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Na fotografiji: Marko Perković Thompson

 

Sisačko-moslavačka policija je na koncertu Marka Perkovića Thompsona održanog u nedjelju u Glini zabilježila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a zbog pozdrava "Za dom" nije postupila s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

U četiri slučaja zabilježeni su prekršaji nošenja i isticanja simbola kojima se remetio javni red, dok su dva prekršaja počinila dva vidno alkoholizirana muškarca i to vikom i galamom, te vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika, koji su prema njima postupali, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.

Thomsonov koncert održan je u nedjelju navečer u Glini u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana grada, a prema policijskoj procjeni okupilo se pedesetak tisuća ljudi, dok je po procjeni nekih medija tamo bilo čak osamdeset tisuća ljudi.

 

Pjevač je koncert započeo pjesmom Bojna Čavoglave i pozdravom "Za dom" na što je publika odgovorila "spremni", no policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom da je Marko Perković Thompson početkom svibnja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi obljetnice "Oluje", tijekom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo poklič "Za dom spremni".

 

Sutkinja Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pjesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije.

Sutkinja je istaknula također da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Izdvajamo