BEZ PARDONA

POLICIJA ŠOKIRALA MATIJU VUICU Banuli su joj na vrata u 6 ujutro, izvukli iz kreveta i odveli u Petrinjsku: 'U prvi mah nisam znala o čemu se radi...'

 
Matija Vuica
 Marko Todorov / Hanza Media

Poznata hrvatska dizajnerica Matija Vuica, čije su se kreacije nedavno nosile i na crvenom tepihu na dodjeli Oscara, jutros je doživjela, kako piše, veliku neugodnost od strane policijskih službenika.

Vuica je na svojem Facebooku profilu napisala kako su je dvoje policijskih službenika jutros oko 6 sati naprasno izvukli iz stana i odveli u postaju u Petrinjskoj jer se nije odazvala pozivu na svjedočenje.

Njezin status prenosimo u cijelosti:

Jutros u 6 h pozvonila i pokupila me hrvatska policija, njih dvoje. Izvuklo me iz kreveta, bez rasprave, mogla sam se samo obući i s njima u postaju u Petrinjskoj. Razlog: nisam se odazvala pozivu na svjedočenje, tj. poziv mi nije (kako piše) bio vise puta uručen. U prvi mah, u šoku, nisam znala o čemu se radi, a onda sam se prisjetila.

Naime prije 2 godine vozila sam se taksijem u centar i prije izlaska u Gajevoj, zbog gužve koju je napravio kamion i zakrčio promet, moj se taksist porječkao s jednim od radnika te zaradio preda mnom šamarčine. Nema veze što sam ja sjedila u taksiju. Tada sam već doživjela šok i jedva izašla iz taksija... Nešto kasnije došao mi je poziv za svjedočenje na kojem sam se pojavila, ali nije optuženik (taj radnik)... Te sam uzalud dolazila, čak u Novi Zagreb. Šta ima veze, imam ja vremena... Ostali pozivi, kao sto piše, nisu mi uručeni pa nisam ni bila. I da skratim, sjedim u Petrinjskoj u policiji, takoreći preko puta stana gdje živim, kao zadnji kriminalac, i čekam da me odvedu na sud koji je u 9 i 30... Dalje vam ostavljam na razmišljanje. Naravno da neću stići na vrijeme na posao, da sve što imam jutros dogovoreno neću napraviti, jer ovo je daleko važnije. Od državne važnosti.

PU zagrebačka o Facebook statusu Matije Vuice: 'Zaprimili smo dovedbeni nalog i po njemu se postupilo'

Nakon što je Matija Vujica svojim statusom o jutrošnjem privođenju u postaju te odvođenju na Općinski prekršajni sud u Novom Zagrebu izazvala zgražanje svekolike javnosti na samo postupanje policije, o postupanju policijskih službenika oglasila se PU zagrebačka.

- U odnosu na objavljeni status na društvenoj mreži 61-godišnje hrvatske državljanke, nadležna I.policijska postaja Zagreb zaprimila je dovedbeni nalog Općinskog prekršajnog suda, a prema kojem je dužna osigurati njezin dolazak i nazočnost raspravi. I po tome je postupano. Zakonske odredbe koje propisuju postupanje policije po nalogu za dovođenje drugoga ovlaštenoga tijela iz Zakona o policijskim poslovima i ovlastima iz članka 44. propisuje dovođenje osobe u vremenu od 6,00 do 22,00 sati, a praksa policije je da se najčešće osobu dovodi kad se pretpostavlja da će ju se pronaći na adresi, odnosno u ranim jutarnjim satima - pojašnjavaju iz PU zagrebačke.

Dodaju i da "kada se postupa temeljem dovedbenog naloga suda, policija je samo upoznata s činjenicom u kojem svojstvu osobu dovodi na sud (okrivljenik, svjedok), a ne i što je predmet sudskog postupka." (Hajdi Karakaš Jakubin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51