POLICIJA U HRVATSKIM ŠUMAMA

VELIKA POLICIJSKA OPERACIJA Među uhićenima su Josipa Rimac, načelnica Gračaca, predsjednik uprave Hrvatskih šuma, pomoćnica ministra Horvata...

- predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen je u petak u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina zbog sumnje da je zloupotrijebio ovlasti i trgovao utjecajem. Istoga dana također su uhićeni i bivša državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, šef podružnice Hrvatskih šuma iz Splita Ivan Melvan, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede te članica HDZ-a Ružica Njavro i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac- prema neslužbenim izvorima, doznajemo da je u ovoj akciji uz Josipu Rimac, Krunoslava Jakupčića i Natašu Turbić obuhvaćeno još 10 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita- izvršen je pretres tvrtke Lager, investitora u vjetropark Krš - Pađene, policijski izvid obavljen je u prostorijama Hrvatskih šuma i zgradi Općine Gračac, a pretraženi su i dom i ured Ivana Melvana te stanovi Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića- Vlada je Josipu Rimac i Anu Mandac razriješila dužnosti- Josipa Rimac, Ružica Njavro i Krunoslav Jakupčić u petak su dovedeni na ispitivanje u USKOK
 CROPIX

NOVO 21:00 - Sada već bivša državna tajnica Ministarstva uprave i kninska gradonačelnica Knina Josipa Rimac u petak je u popodnevnim satima dovedena na ispitivanje u prostorije USKOK-a.

FOTOGALERIJA: Dovođenje Josipe Rimac u USKOK

_______________

20:30 - Tvrtka C.E.M.P. d.o.o. u petak je priopćenjem za medije reagirala na akciju USKOK-a i policije u kojoj je uhićeno 13 osoba, a koja je dio istrage oko vjetroelektrana kod Knina. Kako kaži, nezakonitih radnji nije bilo, a tvrde da su ih Hrvatske šume ucijenile za više od 6 milijuna kuna. Više pročitajte OVDJE.

_______________

20:15 - Kako neslužbeno doznajemo, USKOK, između ostaloga, sumnjiči Josipu Rimac, da je dobila 45 tisuća eura mita od šefova tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishodovanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Više pročitajte OVDJE.

_______________

19:30 - Odvjetnik Josipe Rimac, Vinko Gulišija, rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje.

- S obzirom da su ispitivanja počela, pretpostavljam de će to sve biti tijekom dana - kazao je Gulišija, a piše N1.

_______________

17:57 - Vlada je u petak održala telefonsku sjednicu na kojoj je razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac, priopćeno je iz Vlade RH.

Inače, one su među više danas uhićenih dužnosnika i gospodarstvenika u sklopu istrage Policijskoga nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, a vezanih uz vjetroelektrane kod Knina. Među uhićenima je, među ostalim, i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Zagreb, 290520. 
Vinko Gulisija, odvjetnik uhicene Josipe Rimac, ispred zgrade USKOK-a dao izjavu za medije. 
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Vinko Gulišija, odvjetnik Josipe Rimac

Na telefonskoj sjednici Vlada je danas donijela i Zaključak o prihvaćanju Dodatka III Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

_______________

16:59 - Šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić stigao je na ispitivanje u USKOK. U policijskom vozilu je sagnuo glavu kako ga fotoreporteri ne bi snimili, piše N1.

FOTOGALERIJA: Uhićenje Krunoslava Jakupčića

_______________

14.03 Tvrtka Lager, investitoru u vjetropark Krš - Pađene u kojoj je prema neslužbenim informacijama Hine u tijeku policijski pretres, u vlasništvu je poduzetnika Milenka Bašića.

On je, naime, brat Ivana Inje Bašića, dilera automobila sa zagrebačke Knežije koji je nedavno uhićen zbog sumnji u mlaverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.

_______________

13.51 - Odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je u petak da je njegov branjenik i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić uhićen u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina, a za koje se svojevremeno kao kninska gradonačelnica zalagala Josipa Rimac koja je također uhićena.

''Jakupčićevo uhićenje je povezano s istragom oko vjetroelektrana. Konkretne detalje ću znati nakon ispitivanja osumnjičenika u Uskoku koje je predviđeno za petak poslijepodne. Jedino znam da su Hrvatske šume po nekom drugom odvjetniku tužile jednu tvrtku za smetanje posjeda'', kazao je za Terešak za Hinu.

Odvjetnik Željko Gulišija, branitelj državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, rekao je da pretpostavlja kako je njegova branjenica i bivša kninska gradonačelnica uhićena zbog istrage povezane s vjetroelektranama.

''Ne mogu službeno potvrditi, ali pretpostavljam da je riječ o vjetroelektranama'', kazao je za Hinu Gulišija. Pritom je istaknuo da će više detalja znati tijekom poslijepodneva, ukoliko mu Josipa Rimac izda punomoć kao branitelju.

_______________

NOVO 13:40 U sjedištu tvrtke Lager u Donjem Stupniku, investitoru u vjetropark Krš - Pađene u tijeku je policijski pretres, neslužbeno doznaje Hina u petak nakon što je PNUSKOK uhitio šefa Hrvatskih šuma i bivšu kninsku gradonačelnicu.

Policija je u četvrtak ušla u prostorije sjedišta tvrtke Lager u Donjem Stupniku, a u tijeku je pretres, neslužbeno se doznaje iz te tvrtke.

Tvrtka Lager je investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene. a mediji neslužbeno spominju da je taj projekt jedan od razloga uhićenja predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića te državne tajnice u ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

_______________

NOVO 13.20 Kako neslužbeno doznaje N1, uhićena je i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

_______________

NOVO 13.05 - U zgradi Općine Gračac obavlja se policijski izvid, potvrdio je u petak predsjednik Gradskog vijeća Tadija Šišić dodavši da u Općini nisu informirani o statusu načelnice Nataše Trubić za koju mediji tvrde da je uhićena u akciji USKOKA vezanoj za gospodarski kriminal.

"Od jutros je policijsko vozilo ispred općine i mogu samo potvrditi da se nešto događa. Nije mi poznato ni gdje je načelnica, ali mislim da nije uhićena, vjerojatno bih to znao“, rekao je Šišić Hini.

Dodao je da nije pokušao zvati načelnicu jer „vjerojatno se ne bi ni javila pa ne želim smetati“.

Na službene telefonske brojeve u zgradi Općine Gračac također se nitko ne javlja.

MUP je potvrdio da je u tijeku akcija uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Među uhićenima su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i državna tajnica u ministarstvu uprave te bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, potvrdili su izbori bliski istrazi. Mediji navode da je među uhićenima i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Trubić.

_________________

NOVO 13:02 U akciji USKOK-a uhićen je i Ivan Melvan, šef podružnice Hrvatskih šuma iz Splita.

Za Jutarnji list je to potvrdio njegov odvjetnik Nediljko Ivančević pojašnjavajući kako Melvan još nije formalno uhićen te da je policija obavila određene radnje i pretražila njegov dom i ured.

N1 javlja da je uhićena i Ružica Njavro, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede, inače članica HDZ-a.

_________________

NOVO 12:41 Rajka Rađenović, zamjenica načelnice Nataše Turbić, kazala je da je policija zatvorila općinu.

- U Općini Gračac je bila je interventna policija, općina je zatvorena za stranke. Druge detalje ne znam, nisam vidjela jesu li priveli načelnicu, imamo jako malo informacija. Interventna iz njenog ureda iznosi stvari - kazala je za Jutarnji list Rađenović.

_________________

NOVO: 12:26 Prema neslužbenim izvorima, doznajemo da je u ovoj akciji uz Josipu Rimac, Krunoslava Jakupčića i Natašu Turbić obuhvaćeno još 10 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita.

__________________

NOVO 11:45 Kako N1 Televizija neslužbeno doznaje, uhićena je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Za Jutarnji list su iz Općine Gračac kazali kako nemaju nikakve informacije o uhićenju s obzirom na to da načelnica Turbić nije na poslu.

__________________

NOVO 11:10 Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarske kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

U MUP-u preciziraju da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

Izvori bliski istrazi potvrdili su Hini da su u petak ujutro uhićeni državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

__________________

NOVO 10:25 U akciji policije i USKOK-a uz predsjednika uprave Hrvatskih šuma uhićena je državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Potvrdio je to za Jutarnji list njezin odvjetnik Željko Gulišija.

- Gospođa Rimac je telefonski kontaktirala i ja ću preuzeti njenu objavu, doći ću iz Splita u Zagreb na njezino prvo ispitivanje. Za sada ne znam detalje zbog kojih je privedena - rekao je Gulišija dodajući da se Rimac nalazi u prostorijama PNUSKOK-a u Zagrebu.

Kako piše Dalmatinski portal, u pitanju je gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

Suprug Josipe Rimac, Danijel Rimac, kazao je za Jutarnji kako je maloprije saznao da je njegova supruga odvedena u USKOK.

- Josipa je u Zagrebu, tamo radi, a ja sam u Kninu. Policija pretražuje stan - kazao je suprug Josipe Rimac.

___________________

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma, Krunoslav Jakupčić, priveden je u petak ujutro.

Prema prvim informacijama u tijeku su pretrage poslovnih i drugih prostorija.

Sumnjiči ga se za zloporabu ovlasti i trgovanje utjecajem.

- U šoku sam. Ne znam ništa o tome jer mi još uvijek radimo od kuće. Nikoga nisam uspjela dobiti telefonom pa ću otići u ured i vidjeti što se događa. Ako je tako, tijekom dana ćemo poslati službeno priopćenje', kazala je za RTL glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa koja je prvu informaciju doznala od novinara.

MVNwLDFLcUssMA

Informaciju o privođenju za Jutarnji list potvrdio je Jakupčićev odvjetnik, Vladimir Terešak.

U tijeku su pretrage poslovnih prostorija Hrvatskih šuma i Jakupčićev stan, saznaje Hina.

Jakupčić bi tijekom poslijepodnevnih sati trebao biti ispitan u Uskoku.

Navodno je riječ o opsežnoj akciji MUP-a i Uskoka u kojoj se tijekom dana očekuje još uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00