NE NASJEDAJTE

POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE Prevaranti se predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite, prikupljaju osobne podatke ili kradu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.03.2020. u 15:56

Ranko Šuvar / CROPIX

Ilustracija

Više policijskih uprava upozorilo je u petak da su zaprimili dojave o sumnjivim osobama koje dolaze građanima na vrata pa se u aktualnim okolnostima zaštite od koronavirusa predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite, a povjerenje građana koriste kako bi ih pokrali.

U policiji ističu kako su prevaranti muške i ženske osobe koji nose zaštitne maske i plava odijela, a lažno se predstavljajući prikupljaju podatke o osobama na pojedinim adresama.

Nakon što ih građani puste u stan ili kuću, iskorištavaju njihovo povjerenje i dovode ih u zabludu, ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana kako bi im ukrali predmete veće vrijednosti.

Iz policije pozivaju građane da u slučaju nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi.

"Vjerodostojnost posjetitelja treba provjeriti bez otvaranja vrata kroz 'špijunku' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Nikome ne treba davati ničije osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito", ističu u policiji.

Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u stan ili kuću, dodaju, o tome žurno treba obavijestiti policiju na broj 192 ili susjede.

Policija apelira na građane da pomognu svojim starijim susjedima koji su najčešće mete takvih prijevara na kućnom pragu.

Informacija o pojavi ovog modusa prijevare proslijeđena je operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu.

Izdvajamo