SUKOBI I GUŽVE

POLICIJA UVODI NOVE MJERE U OPATOVCU Izbjeglice će dobiti narukvice s brojevima, razdvajat će ih po nacionalnoj pripadnosti

Tom Dubravec / CROPIX

Također smo doznali da će se večeras ponovno za prihvat izbjeglica otvoriti kamp u Belom Manastiru

Zbog velikih gužvi i naguravanja koja se događaju prigodom svakog ukrcavanja izbjeglica u autobuse, policija razmatra da već od sutra u funkciju uvede narukvice s brojevima temeljem kojeg bi se napravio redoslijed ulaska u autobuse i time bi se izbjegle gužve, pa i scene kojima smo svjedočili u srijedu kada se zbog sigurnosti djece morao upotrijebiti i pepper spray.

Osim toga, zbog fizičkog sukoba i upotrebe noža koji je zabilježen u jednom od šatora najvjerojatnije će se izbjeglice dijeliti prema nacionalnoj pripadnosti i tako smještati u šatore kako bi se izbjegli eventualni novi sukobi.

Također smo doznali da će se večeras ponovno za prihvat izbjeglica otvoriti kamp u Belom Manastiru gdje je već sve spremno za dolazak prvih deset autobusa. U isto vrijeme, na bivšem pograničnom prijelazu Bapska kontinuirano pristižu izbjeglice gdje ih čekaju naši autobusi i prevoze dalje.

Kelić: Moramo rasteretiti Opatovac, iz sata u sat ljudi stižu...

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić je ocijenio kako je velik broj izbjeglica koji gotovo iz sata u sat pristižu u prihvatni centar u Opatovcu počeo zadavati probleme u funkcioniranju unutar i izvan samoga centra te da se razmišlja o njegovu rasterećenju.

U izjavi novinarima u srijedu navečer, nakon sjednice županijskog stožera, Kelić je rekao kako ipak nekih većih problema unutar samoga prihvatnog centra nema te da službe koje rade na terenu svoj posao obavljaju na zadovoljavajući način.

"Ono što mi prvenstveno želimo je da komunikacija i koordinacija unutar službi i institucija koje rade na ovom poslu bude puno bolja", istaknuo je.

Ocijenio je da još ne zadovoljava komunikacija između državne i lokalne razine.

"Ako se neke stvari događaju na području neke općine", istaknuo je, njezini predstavnici moraju biti upoznati s onim što se radi.

Također je ocijenio kako je stanje u vezi s prihvatom izbjeglica mnogo bolje nego prvih dana, kad su počeli pristizati u Hrvatsku. (H)

Izdvajamo