PROSVJED ZA PRAVA RADNIKA

Policija zaustavila sindikaliste kod Kamenitih vrata

U prosvjedu sudjeluju četiri sindikalne središnjice, ali ne i Matica hrvatskih sindikata koja ovo okupljanje doživljava 'paravanom'
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Policija je zapriječila put Radićevom ulicom do Markova trga kojim se kretalo oko tisuću pripadnika sindikata četiri sindikalne središnjice na današnjem prosvjedu protiv novog Zakona o radu.

Nakon što je policija spriječila njihov napredak kod Kamenitih vrata, sindikalisti su mašući zastavama i zviždanjem te pjevanjem 'Zovi samo zovi' izrazili svoje ogoršenje tim postupkom, no nije bilo nikakvih sukoba.

Predsjednik Sabora Luka Bebić obećao je prosvjednicima da će ih primiti u 11 sati, nakon čega su se oni mirno razišli.

Sindikalci su se okupili danas na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo pravima radnika koja i takva vrlo često krše. Iako se do 8 sati, kada je bio planiran sastanak, činilo da od pravog prosvjeda neće biti ništa jer se okupilo tek stotinjak ljudi, prosvjednicima su se pridružili članovi SSSH te su zajedno krenuli prema Markovu trgu.

Rano ujutro na Trgu su se našli Krešimir Sever, čelnik NHS-a, Ozren Matijašević, čelnik HUS-a te 30-ak sindikalaca. Planirana su okupljanja prosvjednika tijekom cijelog jutra na brojnim lokacijama u gradu te udruživanje prilikom odlaska do sjedišta Vlade gdje su prosvjedi zabranjeni.

Četiri sindikalne središnjice ovim prosvjedom žele ukazati na probleme radnika poput ugovora o radu na određeno vrijeme, uračunavanje godišnjih odmora i bolovanja u otkazni rok te malih otpremnina.

- Ne želim trgovati stečenim pravima jer smo dokazali kako se tu radi o usklađivanju s direktivama - objasnila je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Međutim, s njom se ne slaže Vilim Ribić, potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata koji smatra da su ovakvi prosvjedi samo paravan.

- Prosvjedi zbog manjih stvari su potpuno pogrešan pristup i samo skreću pažnju javnosti s puno važnijih stvari - objasnio je Ribić dodavši kako on neće sudjelovati u današnjem prosvjedu.

Podsjetimo, sindikati su s premijerkom Jadrankom Kosor do srijede pregovarali o donošenju novog Zakona o radu nakon čega je dogovor bio postignut i oba su stajališta bila zadovoljena. Međutim, odmah poslije sastanka stvari su se naglo promijenile i sindikalci su se našli izdanima.

Za očekivati je da će sindikalisti na prosvjedu izraziti i svoje nezadovoljstvo izborom Đure Popijača, dugogodišnjeg čelnika Hrvatske udruge poslodavaca, za novog ministra gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:32