VELIKI POTENCIJAL SURADNJE

Poljski šef diplomacije: 'Varšava podržava ulazak Hrvatske u Schengen'

 
Ministrica Marija Pejčinović Burić i poljski ministar Jacek Czaputowicz
 Damjan Tadić / CROPIX

Varšava podržava ulazak Hrvatske u Schengenu, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz nakon sastanka s hrvatskom kolegicom kojim je počeo službeni posjet Zagrebu.

"Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu", rekao je poljski gost nakon sastanka s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Gospodarska i suradnja u obrani, budućnost Europske unije s obzirom na Brexit, višegodišnji proračun EU, suradnja u infrastrukturi, digitalizaciji i energetici s naglaskom na Inicijativu tri mora i povezivanje poljskog i hrvatskog LNG terminala bile su teme razgovora šefova diplomacija dviju zemalja koje blisko dijele stajališta u nizu pitanja, napose u sigurnosti i obrani, rekla je ministrica.

"Energetska sigurnost temelj je svake druge sigurnosti", rekla je ministrica naglasivši da je energetska diverzifikacija u tome ključna.

Diverzifikaciji trebaju pridonijeti LNG terminal na Krku, odnosno poljski LNG terminala u Świnoujśceu na Baltičkom moru koji će se spojiti i uklapaju se u Inicijativu povezivanja tri mora, Jadranskog, Crnog i Baltika.

"To može biti kralješnica gospodarstva" koja će potaknuti različite oblike gospodarske suradnje, rekao je Czaputowicz.

Pozdravili su gospodarsku suradnju dviju zemalja koja u ovom trenutku prelazi milijardu i sto milijuna eura.

Međutim, "postoji puno veći potencijal", rekao je ministar Czaputowicz.

"Poljski investitori su vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a i mi smo otvoreni" za ulaganja hrvatskih gospodarstvenika, dodao je.

Zagreb, 170419.
Trg Nikole Subica Zrinskog,MVEP
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejcinovic Buric primila je poljskog ministra vanjskih poslova Jaceka Czaputowicza. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Posebno su zadovoljni turističkim segmentom gospodarske suradnje.

Poljaci su četvrti po brojnosti gosti, rekla je ministrica, a njezin poljski kolega izvijestio da je njih milijun lani turistički posjetilo Hrvatsku.

Hrvatsko predsjedanje EU u 2020.

Hrvatska će predsjedati EU u prvoj polovici 2020. u iznimno osjetljivom i važnom razdoblju za Europsku uniju nakon izbora za Europski parlament i u vrijeme kada će se pregovarati o europskom proračunu, rekao je poljski šef diplomacije.

Hrvatska je Poljskoj važan partner u pitanju proširenja i "Drago nam je da je to pitanje" jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, rekao je.

Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU. Nedavno je završen ministarski sastanak u Varšavi, a ove godine održat će se na tu temu i sastanak u Poznańu.

Proširenje EU i Istočno partnerstvo nije pitanje samo sigurnosti, već i gospodarskih postignuća, rekao je.

Početkom ove godine Hrvatska i Poljska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji. Na sastanku je poljski ministar vanjskih poslova zahvalio Hrvatskoj za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

Dvije su zemlje na obilježavanju 70. godišnjice NATO-a u Washingtonu odaslale poruku o važnosti članstva u tom savezu, rekla je ministrica.

U vremenu sve većih sigurnosti izazova trebamo uložiti sve napore da se transatlantsko savezništvo ne samo održi nego i razvije, rekla je Pejčinović Burić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:53