VUKOVAR

POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE ZA ŽRTVE VELEPROMETA 'Ovo je bio najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugoga svjetskog rata'

Ilustracija
 Emica Elveđi / HANZA MEDIA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen-ploče žrtvama Veleprometa u srijedu su brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u tom koncentracijskom logoru JNA i srpskih postrojbi, kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

"Ovo je bio najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, od njegova osnutka do zatvaranja kroz njega je prošlo oko 30.000 ljudi, po okupaciji njih oko 10.000 od kojih je više od 700 ubijenih i nestalih, a mnogi su prošli mučenja i torture“, naglasio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te podsjetio da za zločine na Veleprometu nitko nije odgovarao.

Dodao je da su nakon okupacije Vukovara građani uglavnom dovedeni u Velepromet, žitelji Mitnice odvedeni su u logor na Ovčari dok su građani Borova naselja nakon okupacije odvedeni prema Borovu Selu, Dalju, Veri i Trpinji.

Među onima koji su u današnje kišno dopodne došli odati počast žrtvama Veleprometa bila je Kata Golubović koja je sa suprugom u logorima u Veleprometu i potom Srijemskoj Mitrovici boravila tri mjeseca.

Iz Veleprometa su odveli njezinog 21-godišnjeg sina Mirka, a danas moli da se među nedavno ekshumiranim posmrtnim ostatcima tri osobe u Negoslavcima nalazi njezin sin.

"Odveli su ga njegovi poznanici i školski prijatelji i ubili u Negoslavcima", rekla je držeći buket ruža u rukama pa govori – „…one su iz našega vrta, samo za njega“.

O Veleprometu je svjedočila i predsjednica „Vukovarskih majki“ Manda Patko koju su sa suprugom u logor doveli 8. studenog 1991. godine te je tu boravila tri dana i dvije noći.

"Suprug Stjepan mi je odveden na ispitivanje, vjerojatno u vojarnu, iz barake je izveden 10. studenog i od onda mu se gubi svaki trag", posvjedočila je.

I vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, govoreći o Veleprometu, podsjetio je na „…igrokaz političara, vrha JNA iz Beograda, operativaca na terenu kao i tzv. Vlade Republike Srpske Krajine kada su, nakon okupacije, podijeljene zone odgovornosti gdje se svaka skupina bavila određenim dijelom grada pa je negoslavačka skupina bila odgovorna za Velepromet i Ovčaru, a trpinjska i borovoselska za Borovo commerce“.

Podsjetio je da za zločine nitko nije odgovarao i da žrtve Veleprometa kao i druge u Vukovaru još čekaju pravdu.

"Sve nam je poznato, kao društvu i građanima, nadam se da je poznato i tužiteljstvu i sudovima, pa očekujemo da nešto naprave po tom pitanju jer do sada nisu radili nikako“, rekao je Penava dodavši da ga se „…nešto pita, kao što me se ne pita, neki ljudi davno ne bi radili posao koji rade“.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavlja se na Mimohodom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare, a zatim i komemorativnim skupom na Ovčari dok će popodne u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru biti služena misa za sve poginule hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata čime završava ovogodišnji program obilježavanja 28. obljetnice okupacije i stradanja Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:46