ODVEDEN NA PRETRAGE

Pomahnitalog mladića (24) koji je u KB Dubrava razbijao sve oko sebe odveli u Vrapče: Bio je toliko agresivan da ga je čuvalo čak šest policajaca!

Mario Pušić / Marko Todorov / Ranko Šuvar / Hanza Media

Mladić je tijekom primanja medicinske pomoći verbalno napao medicinsko osoblje i aktivirao vatrogasni aparat, a s takvim ponašanjem nije prestao ni nakon dolaska policijskih službenika

Nakon što je agresivni mladić (24) tijekom noći od nedjelje na ponedjeljak izazvao incident u KB Dubrava, pri čemu je razbijao bolnički inventar te aktivirao vatrogasni aparat, zaštitari i policija uspjeli su ga savladati. Potom je odvezen u Psihijatrijsku kliniku u Vrapču jer se posumnjalo da se moguće radi o ovisniku.

Prema prvim informacijama, pacijent je trenutno stabilno, a pretragama će se utvrditi o kojim je drogama riječ odnosno što je kod njega uzrokovalo takvu agresiju. O kojim se razmjerima agresivnosti radilo najbolje govori podatak da je u Vrapče stigao u pratnji čak šest policajaca.

Neimenovanom mladiću je pola sata iza ponoći pružena liječnička pomoć u KB-u Dubrava, pri čemu je on verbalno vrijeđao medicinsko osoblje, doznaje se od zagrebačke policije. U incidentu nitko nije ozlijeđen, a policajci su zbog smirivanja situacije i sprječavanja mogućeg ozljeđivanja sebe i drugih osoba nad mladićem upotrijebili sredstva prisile.

Liječnička pomoć pružena mu je u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi te će zbog tog slučaja biti provedeno kriminalističko istraživanje kojim će se utvrditi radi li se o prekršajnoj ili kaznenoj odgovornosti. Ravnatelj KB-a Dubrava rekao je Hini da nije bilo fizičkog napada na medicinsko osoblje i da nitko nije ozlijeđen. Nanesena je manja materijalna šteta, koja je tijekom jutra otklonjena.

Muškarac se, objavio je portal RTL televizije, navodno uznemirio tijekom pregleda kompjutoriziranom tomografijom (CT), nakon čega je uzeo aparat za gašenje požara, porazbijao inventar bolnice, a hodnike i ambulantu poprskao pjenom za gašenje.

Podsjetimo, napad na medicinsko osoblje zabilježen je i u petak u bolnici na Jordanovcu, gdje su dvije žene i maloljetnik napali zdravstvene djelatnike i oštetili inventar zbog čega su završili u pritvoru uz kaznene prijave zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Zagrebačka policija provela kriminalističko istraživanje nad nedostupnim 26 godišnjakom, maloljetnikom i dvije žene u dobi od 49 i 25 godina, zbog sumnje da su počinili tri kaznena djela prijetnji na štetu četiri zdravstvena djelatnika bolnice na Jordanovcu i oštetili bolnički inventar.

Nakon smrti teško bolesnog člana obitelji, 26-godišnjak i maloljetnik uništavali su inventar bolesničke sobe te prijetili smrću medicinskim djelatnicima, a pridružila im se i 49-godišnjakinja koja je jednom liječniku zaprijetila bacanjem bombe, a ostalim medicinskim djelatnicima "upućivala ozbiljne prijetnje po njihov život".

HLS traži hitne mjere za podizanje sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) u ponedjeljak je uputio apel Vladi za hitno uvođenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Sindikat predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

Također traže da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, da se napadače na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima najstrože kažnjava, a imena i fotografije napadača redovito dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama.

U Zakon o zaštiti prava pacijenata trebalo bi unijeti odredbu o obvezi pridržavanja kućnog reda za pacijente i njihove pratnje/posjete te definirati sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda.

Osuđujući napade na zdravstveno osoblje, HLS ističe kako su napadi kojima su liječnici i ostali zdravstveni radnici izloženi na svojim radnim mjestima sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavaju sve više fizičkih napada.

"Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, liječnici ipak nisu dobili status službene osobe, a napad na zdravstvenog radnika na njegovom radnom mjestu se ne tretira kao napad na službenu osobu. Na učestale napade na liječnike upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice", ističe u priopćenju predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

HLS ne želi da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još gore od incidenata na Jordanovcu i u KB-u Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno.

"Eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno neće zadržati naše kolege u domovini. Zgroženi divljanjem na Jordanovcu, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života  liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika, zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", kaže se u priopćenju.

KUJUNDŽIĆ 'Razmatra se uvođenje kamera i zaštitara u bolnice'

Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio od Vlade hitno podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je najoštrije osudio najnovije napade pacijenata na zdravstveno osoblje, te potvrdio da se razmatra uvođenje zaštitarske službe i video nadzora u bolnice.

U povodu napada na liječnike i zdravstvene radnike u Klinici za plućne bolesti Jordanovac i u hitnoj kirurškoj službi KB-a Dubrava, Kujundžić je istaknuo da su iz Ministarstva više puta osuđivali napade na zdravstveno osoblje. 

"Uvažavamo bolesnike i njihovu bolest, ali uistinu nasilje nad ljudima koji rade u bolnicama za najstrožu je osudu", istaknuo je Kujundžić na svečanom otvaranju novih prostora Kliničke bolnice Sveti Duh.

Ministar je komentirao i zahtjev HLS-a  za hitnim uvođenjem mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama, te podsjetio da se lani tražila izmjena Kaznenog zakona kako bi se bolje zaštitilo zdravstvene radnike.

"Postojeći zakon štiti sve, no treba uvesti strože kazne za nasilje, posebice za atakiranje na one koji pokušavaju pomoći ljudima u bolesnome stanju", rekao je ministar.

HLJ predlaže uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, poput čekaonica i prijamnih šaltera, te strogu kontrolu ulazaka prilikom posjeta.

"To već duže vrijeme razmatramo ako se ovakvi trendovi nastave", rekao je Kujundžić i potvrdio da postoje bolnice koje već imaju zaštitare i kamere. (Hina)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo