ARSEN BAUK PITA

Pomoćnici ministara u sukobu interesa ako postanu ravnatelji?

Arsen Bauk
 Bruno Konjević / CROPIX

Treba li 96 državnih dužnosnika koji su obnašali funkcije pomoćnika ministara zbog promjene Zakona o sustavu državne uprave ostati bez posla? Političke funkcije pomoćnika ministara su ukinute i umjesto njih su uvedeni nepolitički ravnatelji uprava, no mogu li pomoćnici nastaviti raditi taj posao kao ravnatelji, odnosno može li se potezom pera s potpuno istim kadrom provesti depolitizacija državne uprave?

To je pitanje postavio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, a odgovor bi na današnjoj sjednici trebalo dati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Kada je sada bivši ministar uprave Lovro Kuščević prije pet mjeseci na Vladi predstavljao zakonske izmjene, kazao je da će se novim Zakonom omogućiti smanjenje broja državnih dužnosnika za njih 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu.

Politička odluka

- Organizacijama unutar ministarstava će, umjesto dosadašnjih pomoćnika, upravljati državni službenici - ravnatelji uprava koji će umjesto političkom odlukom biti imenovani na temelju javnog natječaja na vrijeme od četiri godine, čime će se ostvariti transparentnost zapošljavanja i depolitizacija državne uprave - naglasio je tada Kuščević.

S istim je obrazloženjem zakonski prijedlog upućen u saborsku proceduru i izglasan.

Pitanje primjene

Sada, kad je Zakon na snazi, Bauk postavlja pitanje njegove primjene. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa Bauk je uputio dva konkretna pitanja. Prvo je može li se dužnosnik, prije isteka roka od godine dana, zaposliti u tijelu u kojem je bio dužnosnik (pomoćnik ministra), s obzirom na ograničenja iz članka 20. Zakona o sprječavanju sukoba interesa?

Drugo pitanje glasi: “Ako je odgovor na prethodno pitanje ‘može’, kako treba postupati ministar u slučaju da Vladi RH predlaže imenovanje iste osobe koja je imenovana na političku dužnost također na njegov prijedlog, a da bi poštivali načela iz članka 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, posebno u kontekstu nepristranog obavljanja javne dužnosti i očuvanja vlastite vjerodostojnosti? Naime, predlaganje iste osobe po ‘političkom’ i ‘nepolitičkom’ kriteriju dovodi u pitanje nepristranost i vjerodostojnost ministra”.

Članak 20. Zakona o sprječavanju sukoba interesa na koji Bauk ukazuje kaže da “dužnosnik u roku od godine dana nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost”.

Kaže li Povjerenstvo da se bivši pomoćnici ministara ne mogu godinu dana od prestanka obnašanja dužnosti zaposliti u istome ministarstvu, jer bi to bilo protivno članku 20. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, to bi značilo da 96 dosadašnjih dužnosnika treba tražiti poslove izvan ministarstava koja su vodili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:39