VJERUJE DA ĆE BITI DOBRO

POMOĆNIK RAVNATELJA KBC REBRO 'Djevojčici su ustanovljene teške ozljede glave, prsnog koša, trbuha i kostiju lica. Na respiratoru je'

 
Ministrica Murganić, detalj iz kuće u kojoj se dogodio zločin i policija na Pagu
 CROPIX

>>> NOVO 8:18 Pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak za N1 je potvrdio da se tijekom noći stanje teško ozlijeđene sedmogodišnje djevojčice nije pogoršalo.

-------------------------------------------------------

21:54 Voditelj Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, ujedno i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak rekao je u četvrtak navečer da vjeruje i nada se kako će 7-godišnja djevojčica koja je tijekom večeri, oko 21 sat, sanitetskim vozilom iz Zadra stigla u Zagreb, biti dobro iako su joj potvrđene po život teške ozljede.

- Djevojčica je pregledana i ustanovljene su teške povrede glave, prsnog koša, trbuha i kostiju lica. Intubirana je, odnosno na respiratoru je - rekao je za Jutarnji list prof. Novak.

- Djevojčica je na intezivnoj njezi i konstantno je pod liječničkim nadzorom. Nadamo se da noćas neće biti izvanrednih situacija i hitnih kirurških zahvata, rekao je.

- Zahvaljujemo kolegama iz Opće bolnice Zadar koji su za nesretnu djevojčicu napravili sve što su mogli i odradili zaista veliki posao - kaze prof. Novak.

O stanju djevojčice liječnici će znati više tijekom sutrašnjeg dana.

-------------------------------------------------------

20:49 Sanitetsko vozilo s teško ozlijeđenom 7-godišnjakinjom stiglo je u KBC Zagreb. Kako doznajemo, brigu o djevojčici preuzeo je liječnički tim na čelu sa šefom pedijatrije na Rebru.

-------------------------------------------------------

17:37 Kako doznajemo, djevojčica je potpuno opremljenim sanitetskim vozilom oko 17 sati krenula prema Zagrebu. Očekuje se da će na Rebro stići oko 20 sati.

- Nakon ponovljenih dijagnostičkih pretraga utvrđeno je kako nije došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja djevojčice, te je u dogovoru s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem, dr. med. i ravnateljem Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof.dr.sc. Antom Ćorušićem, dr.med., dijete vozilom Hitne medicinske pomoći uz pratnju anesteziološkog tima upućeno u KBC-a Zagreb, izjavio je za Zadarski.hr zamjenik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc.

-------------------------------------------------------

15:57 Sedmogodišnja djevojčica, koja je ujutro teško ozlijeđena na Pagu, bit će zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačena tijekom poslijepodneva sanitetskim vozilom na daljnje liječenje u Klinički bolnički centar Zagreb, potvrdio je Hini ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Iako je bio spreman Vladin zrakoplov koji je djevojčicu trebao prebaciti u Zagreb, pretrage su pokazale da zbog pneumokraniuma, odnosno prisutnosti zraka u lubanji, ne može putovati zrakoplovom, pa će biti prevezena sanitetskim vozilom, rekao je Kujundžić.

Djevojčica će biti primljena na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb, potvrdio je voditelj tog odjela i pomoćnik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže sedmogodišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje

Dvije djevojčice nalaze se u jedinici intenzivne skrbi, a ostalo dvoje djece na kirurgiji, objavili su ranije danas liječnici Opće bolnice Zadar na konferenciji za medije.

-------------------------------------------------------

15:20 Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić došla je u Zadar kako bi se upoznala s detaljima šokantnog slučaja koji se jutros dogodio na otoku Pagu.

Prema najnovijim informacijama, stanje djevojčice koja je ima najozbiljnije ozljede je nepromijenjeno, nije se pogoršalo, ali za sada ne može biti prebačena u Zagreb Vladinim avionom.

"Stravičan čin roditelja, stradala su mala nevina djeca. Mislim da je to nezapamćen događaj, nisam mogla ostati u Zagrebu i iščekivati vijesti. Željela sam vidjeti djecu i razgovarati s liječnicima. Nakon toga idem u Centar za socijalnu skrb", rekla je ministrica nakon razgovora s liječnicima u zadarskoj bolnici, javlja N1.

"Odmah sam uputila inspekcijski nadzor od strane Ministarstva, zahtjevala sam stručni nadzor. Želimo vidjeti cijeli tijek događaja, kako je centar skrbio za ovu obitelj, gdje su propusti, odnosno što nismo učinili", dodala je.

"Iskreno se nadam da će djeca ozdaviti i da će imati što manje trauma i da će im djetinjstvo proći u najboljem redu", rekla je emotivno ministrica koja je bila na rubu suza.

Na pitanje zašto je obitelj bila u tretmanu centra za socijalnu skrb, ministrica kaže kako je obitelj i ranije imala neprilike i probleme s izvršavanjem roditeljske skrbi prema starijem djetetu koje nije u bolnici. O detaljima nije htjela govoriti.

Naglasila je kako je "ovo nešto što nas je strašno pogodilo".

Govoreći o tome je li bilo propusta ministrica Murganić je rekla kako ne bi angažirala dva inspekcijska nadzora da ne misli da je to potrebno.

"Ponekad imamo situacije na terenu u kojima samo kroz pisanu dokumentaciju imamo potpun uvid i možemo dati procjene. Ovdje mislimo da su potrebni temeljiti izvidi. I moj razgovor u Centru za socijalnu skrb će stvoriti sliku i riješiti dileme koje sada imam", rekla je ministrica.

Nije otkrila je li i ranije bilo prijava nasilja u ovoj obitelji.

Nakon ministrice, riječ je preuzeo ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina.

- U tijeku je kontrolni CT za sedmogodišnju curicu koja je najteže ozlijeđena. Djevojčica ne može biti prebačena avionom zbog jer ima traumu mozga. Ako bude potrebno djevojčicu prebaciti u Zagreb, učinit ćemo to cestnovnim putem. Dvoje djece su stabilno, a druga teže ozlijeđena djevojčica bit će operirana sutra - izjavio je Čulina.

-------------------------------------------------------

PRVA VIJEST

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da osobno ide na Pag gdje je muškarac jutros bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće, kako bi iz nekih kontradiktornih informacija osobno vidjela što se dosad učinilo ili nije učinilo i je li bilo propusta iz njezinog resora.

'Tražili smo telefonom i mailom neke informacije, međutim ovo mi je zasad prioritet, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor, dok se osobno ne uvjerim u to jesmo li kao stručni radnici centra učinili sve da zaštitimo svoje obitelji koje su nam povjerene. Iz nekih kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti. Ovo je prestrašan događaj i ne bih mogla ostati u Zagrebu mirna', kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

'Ako je sustav učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti sankcije', rekla je.

Naglasila je da se sustav ne može uvijek okriviti "jer nije ni sustav svemoguć". "Ali ako je sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije", poručila je Murganić.

Kazala je da dolje ide upravo zbog informacija da je već bilo prijava za tu obitelj zbog nasilja. "Znate kad nekoga zovete na telefon pa to nije to. Prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo dosad učinili ili što nismo učinili i što sada ubuduće moramo učiniti", istaknula je.

Naglasila je da je već sada krenuo inspekcijski nadzor iz Ministarstva za demografiju te da su angažirali komoru za stručni nadzor tako da će, dodala je, sigurno imati sveobuhvatnu sliku.

Najavila je da će, kad bude imala potpunu sliku, održati i konferenciju za novinare.

Treba se jasno reći imenom i prezimenom tko je učinio propust ako je učinjen propust

Murganić je poručila da ne treba generalizirati, ali i da se treba jasno reći imenom i prezimenom tko je učinio propust ako je učinjen propust.

"Naš sustav socijalne skrbi je savjetodavni, pomagački i nije jedini u nizu zbrinjavanja, pogotovo u viosokokonfliktnim obiteljskim situacijama, te ima obavezu u skladu s obavezama i stručnim znanjem davati pomoći, savjete i preporuke ostalim sustavima koji su u nizu. Tamo gdje smo učinili sve po pravilima struke i savjesti, to treba priznati, ali tamo gdje smo zakazali, a imali smo očite znakove da smo trebali reagirati, isto tako treba priznati i razlučiti i u tom smislu je moj veliki interes radi zaštite ubuduće i radi zaštite samog sustav, a i socijalnih radnika gdje bilo kakav generalizacija svima skupa teško pada i demotivirajuće je za rad", kazala je Murganić.

Pag, 280219.
Ulica Josipa bana Jelacica.
54-godisnji muskarac bacio je svoje cetvero djece s prvog kata kuce s visine oko 6 metara.
Na fotografiji: mjesto dogadjaja.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX
Mjesto stravičnog događaja

Pag, 280219.
Ulica Josipa bana Jelacica.
54-godisnji muskarac bacio je svoje cetvero djece s prvog kata kuce s visine oko 6 metara.
Na fotografiji: mjesto dogadjaja.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX
Kuća u kojoj je živjela obitelj

Upitana raste li nasilje u Hrvatskoj, kazala je da je činjenica da se nasilje više prijavljuje, različiti oblici nasilja i različitim ustanovama i institucijama. Uvjerena je da nismo društvo nasilja, ali smo društvo koje se jače i više senzibiliziralo u borbi protiv svih oblika nasilja.

"Kroz medije se značaj borbe protiv nasilja promovira kroz pravovremeno i kontinuirano izvještavanje tako da zbog toga na neki način kažemo da je prisutno. Rekla bih da smo se mi svi kao društvo senzibilizirali više za netoleriranje bilo kakvog oblika nasilja, da je možda to taj dojam jer se o tome otvoreno piše, pišu svi mediji i prenosi se i razgovara se o tome", kazala je ministrica.

Kujundžić: Liječnički konzilij zadarske bolnice odlučuje treba li ozlijeđenu djevojčicu prebaciti u Zagreb

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti trebali li sedmogodišnju djevojčicu, čije se stanje pogoršava nakon što je jutros teško ozlijeđena na Pagu, prebaciti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica.

"Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Na žalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti", rekao je Kujundžić novinarima po izlasku iz Vlade.

"Sada će početi konzilij na kojem će liječnici u Zadru donijeti prosudbu koliki je rizik od transporta. Vladin zrakoplov je spreman i ako bude procjena da je bolje da se djevojčicu premjesti na Rebro, ići će se u transport", kazao je Kujundžić.

Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže 7-godišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje. Kada joj se stanje stabilizira razmišlja se o njezinu transportu u Zagreb, izvijestili su zadarski liječnici.

Zadar, 020316.
Vesna Burcul, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
CROPIX
Vesna Burćul

Centar za socijalnu skrb: 'Provodili smo nadzor nad obitelji, nije bilo prijava za obiteljsko nasilje'

Zadarski Centar za socijalnu skrb je redovito provodio nadzor nad ovom obitelji na Pagu, rekla je za Zadarski.hr Vesna Burčul, ravnateljica te institucije.

'Riječ je o teškom i kompleksnom slučaju, u ovom trenutku vam više od toga ne mogu reći, jer su kod nas još uvijek djelatnici policije. Nakon što se obitelj doselila na Pag naše su službe provodile u više navrata nadzor nad obitelji, ali nikad nije bilo prijava za obiteljsko nasilje', kazala je Burčul i dodala da će nadzor nad zadarskim Centrom provesti Ministarstvo demografije koje će provjeriti je li u ovom slučaju bilo nekih propusta u njihovom radu te dati konačni pravorijek.

Vesna Burčul u četvrtak u 16.30 sati održat će konferenciju za medije ispred Centra za socijalnu skrb u Zadru, nakon što ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić oko 15 sati obiđe djecu u zadarskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:40